Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH KURCZAKA

Sezon na zupy się zaczął. Dowodem na to jest kolor liści na drzewach oraz to, że nie mam ochoty na żadne inne jedzenie. Wczoraj natchnął mnie pełny zamrażalnik, wyciągnęłam zamrożony kilka tygodni temu krupnik i w ten sposób dzisiaj zupa zawitała na mojego blogaska kulinarnego.

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

Czas przygotowania: godzina i kwadrans

Składniki:
- pół kilo skrzydełek kurczaka
- 100g kaszy jęczmiennej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ćwierć selera
- por
- liść laurowy, pieprz, sól
- pęczek natki pietruszki

krupnik

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka opłukać i zalać 2 litrami wody. Gotować do wrzenia. Zmniejszyć ogień (zbierać pianę i szumowiny). Po 15 minutach gotowania wsypać łyżkę soli oraz warzywa i liść laurowy.

Warzywa wyjąć zanim zrobią się zbyt miękkie i odłożyć na deskę do pokrojenia.

Kiedy skrzydełka będą się rozpadać, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Jeśli wywaru jest mniej niż 1,5l, uzupełnić wodą. Wrzucić opłukaną kaszę (wystarczy opłukać dwa razy) i gotować aż kasza będzie miękka. Wtedy dodać pokrojone warzywa i kawałeczki mięsa bez kości i skóry.

Jeśli zupa okaże się być zbyt gęsta, dolać wody (w ten sposób zawsze pozostaje mi krupnik do zamrożenia). Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Czy mówiłam, że to moja ulubiona zupa?

Przyłącz się do tej akcji!">sezon na zupę

środa, 28 października 2009, qqina

Komentarze
2009/10/28 09:31:45
Krupnik- jedna z moich najulubieńszych zup! Zawsze pyszny!:)
-
2009/10/28 10:30:49
Hehe, to wolę cebulową :) jedyną potrawą do której zmuszano mnie w dzieciństwie był krupnik i do tej pory mam uraz. Chyba, że na pęczaku.. :)

Btw, nurtuje mnie - gotujesz dokładnie z przepisów? :)
-
2009/10/28 11:22:14
Najpyszniejszy krupnik na świecie gotowała moja babcia :) Pamiętam, że też pływało w nim mięsko z kurczaka. Twój wygląda bardzo podobnie :) Pozdrawiam.
-
2009/10/28 11:28:55
@komarka: bo to taki babciny krupnik jest :)
@mary: nie gotuję dokładnie z przepisów. gotuję na "oko", ale trudno podawać przepis: rzuć kaszy tyle, ile uważasz, że powinnaś :)))))
musisz spróbować mojego krupnika... albo chociaż ogórkowej :)
@agata: tak, pyszny!
-
2009/11/03 21:22:39
u nas krupnik króluje :) niekoniecznie na skrzydełkach z kurczaka, raczej na kości wołowej, ale i na kurze sie robiło :) tylko krupnik z kaszą jaglana nie przeszedl, nie wiem czemu :)
-
Gość: , 5-145-196-109.itvmedia.pl
2011/09/17 11:54:47
Krupnik rules :]
-
Gość: maskakropka2, nat.pcmedia.com.pl
2011/11/09 13:58:37
Właśnie gotuję pierwszy w życiu krupnik. Nie przyznam się ile mam lat, bo mi wstyd, że dopiero teraz debiutuję w oparciu o Twój przepis. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że nikt w mojej rodzinie nie lubił krupniku.
-
2011/11/09 19:24:37
Mam nadzieję, że wyszedł przedni :)
-
Gość: Asia, 46.7.132.3*
2013/12/10 14:15:31
Przepis super, ale nie zagotowuj rosołu. Nie będzie szumowin do wyłowienia, piany i nie zrobi się mętny. Rosół na malutkim ogniu i powoli. To wystraczy. Poza tym wszystko brzmi świetnie.
-
2013/12/11 08:43:45
Dzięki, świetna rada.