Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
PIER¦ Z KURCZAKA PIECZONA W PIEPRZNEJ ¦MIETANIE

Pier¶ z kurczaka zazwyczaj kroję na małe kawałki, maseruję i podsmażam na patelni dodaj±c do tego jaki¶ wymy¶lony sos. Zainspirowana obiadem zjedzonym u Martuchy, zakupiwszy dorodn± pier¶, postanowiłam j± upiec. Wyszła niezwykle soczysta i syc±ca. Do piersi dorobiłam sałatę z pomidorami i fet±.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki mięsne:
- 1 duża pier¶ z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- pieprz kolorowy w ziarnkach
- przyprawa do kurczaka
- 180g ¶mietany 18%
- 3 z±bki czosnku

Składniki na sałatę:
- sałata zwykła
- 2 pomidory
- 1 opakowanie sera typu feta
- oliwa do smaku

sałata z pomidorami i fet±

sałata z pomidorami i fet± 2

Sposób przygotowania:

Pier¶ przekroić wzdłuż, oczy¶cić. Włożyć do miski, zalać oliw±, posypać pieprzem. Przykryć foli± i włożyć na cały dzień do lodówki.

Wieczorem. Nastwić piekarnik na 200ºC, mięso wraz z oliw± i pieprzem wyj±ć z naczynia, w którym stało w lodówce, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić i posypać po jednej stronie przypraw± do kurczaka. Wstawić do piekarnika na ¶rodkowy poziom (na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wod±, w ten sposób ocalimy kurczaka przed wyschnięciem w trakcie pieczenia) i piec 15 minut. Po tym czasie wyj±ć brytfankę, przełożyć mięso na drug± stronę i polać ¶mietan± wymieszan± z poszatkowanym czosnkiem. Piec kolejne 10 minut. Przed podaniem przekroić kurczaka i sprawdzić czy jest w ¶rodku gotowy.

Przygotować sałatę. Podrzeć li¶cie, pokroić pomidora, dodać pokrojony ser. Skropić oliw±.

kurczak pieczony w pieprznej ¶mietanie

Kurczak pieczony w pieprznej ¶mietanie z sałat±

kurczak pieczony w pieprznej ¶mietanie z sałat±

¶roda, 05 maja 2010, qqina

Komentarze
2010/05/05 14:03:09
brzmi smacznie;-)
btw. fajne łyżki;P
-
2010/05/05 14:31:20
A to łyżki od mamy od Ciebie :)
-
2010/05/05 20:39:35
Cudowne zdjęcia i mega smakowita potrawa :)
-
2010/05/06 09:03:33
Dziękuję, bardzo mi miło :)
-
2010/05/06 11:57:49
Och, naprawdę Ci smakowało...? To też brzmi wspaniale, wygl±da podobnie i chyba jednak lepiej nie ubijać piersi, przynajmniej lepiej się wtedy prezentuje na talerzu ;-)
-
2010/05/06 12:45:41
Bardzo mi smakowało. Dlatego sama postanowiłam przygotować podobne danie :)