Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA W PIEPRZNEJ ŚMIETANIE

Pierś z kurczaka zazwyczaj kroję na małe kawałki, maseruję i podsmażam na patelni dodając do tego jakiś wymyślony sos. Zainspirowana obiadem zjedzonym u Martuchy, zakupiwszy dorodną pierś, postanowiłam ją upiec. Wyszła niezwykle soczysta i sycąca. Do piersi dorobiłam sałatę z pomidorami i fetą.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki mięsne:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- pieprz kolorowy w ziarnkach
- przyprawa do kurczaka
- 180g śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku

Składniki na sałatę:
- sałata zwykła
- 2 pomidory
- 1 opakowanie sera typu feta
- oliwa do smaku

sałata z pomidorami i fetą

sałata z pomidorami i fetą 2

Sposób przygotowania:

Pierś przekroić wzdłuż, oczyścić. Włożyć do miski, zalać oliwą, posypać pieprzem. Przykryć folią i włożyć na cały dzień do lodówki.

Wieczorem. Nastwić piekarnik na 200ºC, mięso wraz z oliwą i pieprzem wyjąć z naczynia, w którym stało w lodówce, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić i posypać po jednej stronie przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom (na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób ocalimy kurczaka przed wyschnięciem w trakcie pieczenia) i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę, przełożyć mięso na drugą stronę i polać śmietaną wymieszaną z poszatkowanym czosnkiem. Piec kolejne 10 minut. Przed podaniem przekroić kurczaka i sprawdzić czy jest w środku gotowy.

Przygotować sałatę. Podrzeć liście, pokroić pomidora, dodać pokrojony ser. Skropić oliwą.

kurczak pieczony w pieprznej śmietanie

Kurczak pieczony w pieprznej śmietanie z sałatą

kurczak pieczony w pieprznej śmietanie z sałatą

środa, 05 maja 2010, qqina

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/05 14:03:09
brzmi smacznie;-)
btw. fajne łyżki;P
-
qqina
2010/05/05 14:31:20
A to łyżki od mamy od Ciebie :)
-
2010/05/05 20:39:35
Cudowne zdjęcia i mega smakowita potrawa :)
-
qqina
2010/05/06 09:03:33
Dziękuję, bardzo mi miło :)
-
2010/05/06 11:57:49
Och, naprawdę Ci smakowało...? To też brzmi wspaniale, wygląda podobnie i chyba jednak lepiej nie ubijać piersi, przynajmniej lepiej się wtedy prezentuje na talerzu ;-)
-
qqina
2010/05/06 12:45:41
Bardzo mi smakowało. Dlatego sama postanowiłam przygotować podobne danie :)