|
Blog > Komentarze do wpisu
PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA W PIEPRZNEJ ŚMIETANIE
Pierś z kurczaka zazwyczaj kroję na małe kawałki, maseruję i podsmażam na patelni dodając do tego jakiś wymyślony sos. Zainspirowana obiadem zjedzonym u Martuchy, zakupiwszy dorodną pierś, postanowiłam ją upiec. Wyszła niezwykle soczysta i sycąca. Do piersi dorobiłam sałatę z pomidorami i fetą. Czas przygotowania: 30 minut Składniki mięsne: Składniki na sałatę: Sposób przygotowania: Pierś przekroić wzdłuż, oczyścić. Włożyć do miski, zalać oliwą, posypać pieprzem. Przykryć folią i włożyć na cały dzień do lodówki. Wieczorem. Nastwić piekarnik na 200ºC, mięso wraz z oliwą i pieprzem wyjąć z naczynia, w którym stało w lodówce, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić i posypać po jednej stronie przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom (na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób ocalimy kurczaka przed wyschnięciem w trakcie pieczenia) i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę, przełożyć mięso na drugą stronę i polać śmietaną wymieszaną z poszatkowanym czosnkiem. Piec kolejne 10 minut. Przed podaniem przekroić kurczaka i sprawdzić czy jest w środku gotowy. Przygotować sałatę. Podrzeć liście, pokroić pomidora, dodać pokrojony ser. Skropić oliwą. Kurczak pieczony w pieprznej śmietanie z sałatą środa, 05 maja 2010, qqina
Komentarze
2010/05/06 11:57:49
Och, naprawdę Ci smakowało...? To też brzmi wspaniale, wygląda podobnie i chyba jednak lepiej nie ubijać piersi, przynajmniej lepiej się wtedy prezentuje na talerzu ;-)
qqina
2010/05/06 12:45:41
Bardzo mi smakowało. Dlatego sama postanowiłam przygotować podobne danie :)
|
btw. fajne łyżki;P