Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
SZPARAGOWA ZUPA KREM

Ponieważ kupiłam dużo szparagów, które w lodówce przeżywają nie dłużej niż 3 dni, musiałam z nich szybko coś przygotować. Padło na zupę krem. Posiłkowałam się przepisem z książki "Zdrowa kuchnia dla smakoszy - Larousse" Nathan Paule. Jednak nie do końca szłam zgodnie z przepisem z książki. Ten przepis tutaj to moja osobista modyfikacja.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 1 pęczek szparagów (0,5kg)
- 2 szklanki (u mnie wysokie przezroczyste IKEA) chudego mleka
- gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, świeżo zmielony pieprz
- śmietana 22%
- 4 listki bazylii

szparagowa zupa krem

Sposób przygotowania:

Szparagi pokroić w kostkę. Zagotować mleko, dodać pokrojone szparagi i gotować aż będą miękkie. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i solą (do smaku). Dobrze zmiksować. Gotować do zagotowania, przykręcić ogień i gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z grzankami (u mnie pokrojony chleb z tostera), z 2 łyżeczkami śmietany, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.

szparagowa zupa krem zbliżenie

czwartek, 06 maja 2010, qqina

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/06 16:39:41
uwielbiam szparagi, zwłaszcza zapiekane - tutaj jest przepis: www.niam.pl/przepisy/przepis/1775-szparagi_zapiekane_z_pieca - polecam, przepyszne. Chociaz zupa szparagowa równiez warta polecenia. Dzieki za przepis.
-
qqina
2010/05/06 16:40:32
Robiłam ostatnio także szparagi zapiekane pod beszamelem :)
-
ugotujmy
2010/05/06 17:42:22
szparagi mnie nie zachwycają. ale zupy kremy tak. czuję, że w tej wersji jest pysznie.
-
qqina
2010/05/06 20:12:18
Mnie szparagi też nie zachwycały. Tak właśnie, w czasie przeszłym... teraz jestem zachwycona. Tylko muszą być koniecznie świeże, bo inaczej są łykowate.
Zupa krem ze szparagów, to mistrzostwo.
-
Gość: monikucha, 147.62.42.*
2010/05/06 20:41:32
Po prostu pycha :)
-
qqina
2010/05/06 20:42:24
Wielkie dzięki :)