Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
KURCZAK W FIOLETOWEJ MUSZTARDZIE

Będąc ostatnio we Francji dokonałam zakupu musztardy fioletowej (moutarde violette de Brive). Źródła historyczne podają, że musztarda została stworzona w Brive, jednak nie można sprecyzować daty jej powstania. Najprawdopodobniej jej korzenie sięgają jeszcze XIV wieku, kiedy to była bardzo popularna ze względu na papieża Klemensa VI, pochodzącego z regionu Corrèze, który kazał sobie przygotować właśnie tę musztardę, by móc wspominać lata swojego dzieciństwa. Musztarda robiona jest z ziaren gorczycy oraz z niesfermentowanego soku gronowego. W smaku jest ostra, ale słodka. Idealnie pasuje zmieszana z musztardą miodową.

Czas przygotowania: pół dnia (w tym czas leżenia kurczaka w miodzie i musztardzie)

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy fioletowej z Brive
Dodatki:
- torellini
- pomidory ze śmietaną i cebulą

kurczak w fioletowjej musztardzie

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, lekko posolić, włożyć do miseczki. Dodać musztardę i miód. Wymieszać. Zostawić w lodówce przez kilka godzin.

Na patelnię wylać łyżkę oleju, wkładać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Można doprawić pieprzem do smaku.

Jako dodatki podałam: torellini z torebki oraz pomidory ze śmietaną i cebulą.

kurczak w fioletowjej musztardzie

poniedziałek, 26 lipca 2010, qqina

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2010/07/26 18:16:57
ciekawie i bardzo apetycznie!
-
dorota20w
2010/07/26 19:27:54
bardzo mnie zaciekawiłas tą musztardą.
-
2010/07/26 21:24:40
@justmydelicious: i bardzo smaczne danie wyszło
@dorota: niestety, obawiam się, że tylko do dostania we Francji i tylko w regionie Brive