Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
SOS Z PIECZONYCH POMIDORÓW (DO MAKARONU)

Za każdym razem jak jestem u Oho robimy dwie rzeczy. Oglądamy WipeOut i kuchnia.tv. I jedno i drugie zajęcie jest niezwykle interesujące. Przy WipeOut śmiejemy się do łez. A przy kuchnia.tv zbieramy inspiracje i zlizujemy ślinkę z bród.

W ostatnią sobotę w programie Nigela Slatera "Proste dania" zobaczyłam przepis na sos z pieczonych pomidorów. Przepis super prosty, jak mówi tytuł programu. Postanowiłam go od razu wypróbować. Zresztą, to nie jedyny przepis Nigela, który chcę zrobić.

Czas przygotowania: 30 minut

sos z pieczonych pomidorów

Składniki:
- 10 pomidorów
- oliwa
- tymianek (najlepiej świeży, ale ja użyłam suszonego, bo akurat nie było krzaczka)
- sól
- bazylia
- 2 plasterki koziego sera

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180ºC (z grillowanym termoobiegiem)

Pomidory przekroić wzdłuż i położyć skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i zdrowo posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półeczkę i grillować przez co najmniej 30 minut.

pomidory w piekarniku

Gdy będą wyglądać tak jak zdjęciu, wyjąć je z piekarnika i przelać do misy.

pomidory w misie

Podziobać widelcem zostawiając kilka większych pomidorowych kawałków. Dodać bazylię i porwany ser kozi.

Następnie polać ulubiony makaron. U mnie były to tortelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta. Zjeść od razu, podlewając się czerwonym wytrawnym winem.

sos z pieczonych pomidorów

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 458,4
B (g): 17,3
W (g): 56,6
T (g): 16,49

wtorek, 20 grudnia 2011, qqina

Polecane wpisy