Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
NIEDZIELNE ŚNIADANIE

Jak tylko zobaczyłam na blogu Agaty przepis na jajka śniadaniowe, to od razu postanowiłam zrobić je na najbliższe niedzielne śniadanie. Przepis dostosowałam do moich naczyń do zapiekania, mam większe i płytsze. Jajka wyszły przepyszne i niezwykle sycące.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany (12%)
- 2 małe cebule
- oliwa
- 4 łyżeczki masła
- posiekane zioła
- sól, pieprz

śniadaniowe jaja

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 150ºC. 

Cebule pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą i 2 łyżeczkami masła. Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Zeszklić.

Do dwóch naczyń włożyć pod łyżeczce masła. Włożyć do piekarnika aż masło stopnieje. Następnie wyłożyć do każdego z naczyń po łyżce śmietany i wbić po dwa jajka. Wierzch polać masłem z cebulą i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7 minut. Na kolejne 2 minuty zwiększyć temperaturę do 170ºC. Wyłączyć piekarnik i poczekać aż białko się zetnie. 

Podawać ciepłe z ciemnym pieczywem z tostera.

Mam jeszcze jeden pomysł: na dno naczyń i na wierzch wysypać żółty ser. Kolejne niedzielne śniadanie zapowiada się przepysznie.

śniadaniowe jaja

niedziela, 19 lutego 2012, qqina

Polecane wpisy