Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW

Zbliża się koniec zimy. Wielkimi krokami. Dlatego też to ostatni moment na sycącą zimową zupę krem. Za tydzień może już być za późno, żeby objadać się zmiksowanymi pieczonymi ziemniakami. Przepis znalazłam w Twoim Stylu.

Czas przygotowania: ponad godzinę

krem z pieczonych ziemniaków

Składniki (4 porcje):
- 250gr ziemniaków
- 250gr kalafiora
- 20dag selera
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- sól, pieprz
- oliwa

krem z pieczonych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 200ºC (termoobieg). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i posypać gałką muszkatołową. Piec przed co najmniej 40 minut.

Kalafiora i selera drobno pokroić. W garnku podsmażyć na oliwie przyprawy aż zaskwierczą. Wtedy dodać kalafiora i selera, zalać 750ml wody i gotować do miękkości. Następnie dodać sól i upieczone ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut. Zmiksować. Dodać 1/4 szklanki mleka kokosowego. Resztkę mleka podzielić na liczbę miseczek i podawać do wymieszania przy jedzeniu.

Zupa smakuje wybornie z grzankami i posypana na wierzchu ziołami (rozmarynem, tymiankiem i świeżą bazylią) oraz płatkami parmezanu.

niedziela, 26 lutego 2012, qqina

Polecane wpisy