Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
NALEŚNIKI Z CIASTA KOPERKOWEGO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO

Jest to kolejna propozycja naleśnikowa: na śniadanie, obiad czy kolację. Trochę nietypowa, bo raczej na zimno niż na ciepło. Jest to moja wiosenna wariacja. Smacznego.

Składniki na ciasto (wszyscy znają przepis na naleśniki, wszystkie składniki na oko tak, by konsystencja była lejącej, ale gęstej śmietany):
- pęczek koperku drobno posiekanego
- szklanka wody
- szklanka mleka
- 3 jajka
- mąka (5 łyżek?)
- sól

Wszystkie składniki zmieszać. Smażyć naleśniki na maśle. 

naleśniki

Składniki na nadzienie:
- 1 awokado
- 250gr wędzonego łososia
- opakowanie serka białego (u mnie Piątnica)

Sos (opcjonalnie):
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny (kilka kropel)
- sól i pieprz

Na każdy naleśnik nakładamy trochę sera, kilka kawałków pokrojonego w pióra awokado oraz pokrojonego w drobne kawałki łososia. Zawijamy jak krokiety.

 Danie można jeść tak na ciepło, jak i na zimno.

składniki na naleśniki



piątek, 04 maja 2012, qqina

Polecane wpisy

Komentarze
dusiowaa
2012/05/04 12:10:00
miła odmiana zwykłego ciasta naleśnikowego
-
qqina
2012/05/05 09:26:20
A dziękuję. to miłe.
-
2013/04/26 20:36:55
Dziś na obiad zrobiłam naleśniki kierując się Twoim przepisem i muszę powiedzieć, że są po prostu wyborne! :D Rozkoszowałam się ich smakiem robiąc rozliczenia pit przez internet i z nimi praca była szybka i przyjemna ;) Super odmiana jeśli chodzi o tradycyjne sposoby na naleśniki :D
-
qqina
2013/04/27 08:16:50
Bardzo mi miło, dziękuję.