Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI, RUKOLĄ I KOZIM SEREM

Historia risotta nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Niektórzy twierdzą, że przepis na risotto z Chin przywiózł Marco Polo. Jednak niektórzy szukają korzeni tej potrawy w krajach arabskich, kiedy podczas wypraw krzyżowych w XIw. została przywieziona na tereny obecnych północnych Włoch. Stamtąd pochodzi pilaw, potrawa na bazie smażonego ryżu. Pilaw jednakowoż to potrawa rdzennie chińska...

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 175g ryżu do risotto
- 1l bulionu
- 200ml białego wina wytrawnego
- 1 duża cebula
- pół słoiczka suszonych pomidorów (ok. 100g)
- 50g świeżej rukoli
- 30g sera koziego
- 100g masła
- sól i pieprz do smaku

risotto

Sposób przygotowania:

Ugotować bulion. Cebulę poszatkować. Pomidory wyjąć z zalewy, odcedzić, pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w kostkę. Rukolę porwać na małe kawałki.

Na 75g masła podsmażyć cebulę na miękko. Dodać ryż. Podlać winem, zamieszać, poczekać aż się zagotuje. Następnie podlać łyżką bulionu. Mieszać aż bulion się wchłonie. Powtarzać przez ok. 15 minut. Dodać pomidory, rukolę i ser. Zamieszać. Dodać resztę masła i trochę bulionu (tyle, by risotto nie było zupą).

Przynam szczerze, że dodałam trochę za dużo sera koziego, który zdominował moje risotto. Dlatego następnego dnia zrobiłam apgrejd dodając usmażonego na maśle kurczaka i usmażone bez niczego pieczarki. Danie odżyło.

risotto

czwartek, 27 września 2012, qqina

Polecane wpisy