Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z INDYKA

To mój debiut w kuchni polskiej wersja zaawansowana. Zawsze wydawało mi się, że gołąbki, pierogi, śledzie czy bigos to dania niezwykle trudne i żmudne w przygotowaniu. Nie mogłam się bardziej mylić. Gołąbki robi się szybko i prosto. I nie potrzeba nawet miliona naczyń, które później należy myć. Gołąbki są łatwe i smaczne.

gołąbek

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Składniki na gołębie:
- niewielka główka kapusty białej
- 1 duża cebula
- 60dag mielonego mięsa indyczego
- 200g ryżu (2 torebki)
- przyprawy

Składniki na sos:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 250ml bulionu

gołąbek

Sposób przygotowania gołąbków:

Drobno posiekałam cebulę i zeszkliłam na maśle. Ryż zalałam wodą i gotowałam 18 minut (tak, nie 15 ani nie 20). Odcedziłam na sitku, dodałam do mięsa wymieszanego z cebulką (razem z pozostałym ze smażenia tłuszczem). Wymieszałam. Posoliłam i popieprzyłam.

Z kapusty zdejmowałam liście. Zadanie niezwykle trudne do zrobienia. Moja Mama mówiła, żebym zalała kapustę wrzątkiem, ale mi się nie chciało. Dlatego spędziłam ze dwie godziny na delikatnym zdejmowaniu liści z główki. Miałam wczoraj dużo czasu.

Do wielkiego gara wlałam wodę, zagotowałam, a następnie wkładałam po kilka liści na raz i gotowałam przez kilka minut tak, by można je było zginać bez rozrywania.

Na każdy liść nakładałam. mięso i zwijałam trochę jak krokiety, trochę jak gołąbki.

Na dno gara położyłam dwa najgorsze liście, wyłożyłam gołąbki, zalałam wodą, dodałam listek laurowy, dwa ziela angielskie, garść pieprzu i trochę soli. Przykryłam i postawiłam na średnim ogniu do uduszenia. Minimum półtorej godziny mi pyrkało na kuchence.

Sposób przygotowania sosu:

Cebulę pokroiłam, podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone pomidory. Dusiłam 10 minut. Potraktowałam blenderem, dolałam ok. 100ml bulionu. Na patelni podgrzałam mąkę, dodałam masło, wymieszałam i wlałam resztkę bulionu. Połączyłam z miksem pomidorowym.

Et voilà!

piątek, 23 listopada 2012, qqina

Polecane wpisy

Komentarze
horecaservice
2015/02/20 08:54:59
uwielbiam gołąbki :) nawet bez mięsa :)