Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


Blog > Komentarze do wpisu
SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI

Zamroziłam cztery kawałki schabu na kotlety schabowe i to był błąd, bo kotlety schabowe należy robić na bieżąco. Odgrzewane już usmażone są niedobre i kropka. Dlatego wpadłam na pomysł, żeby skopiować świąteczny obiad, a mianowicie: udusić schab z pieczarkami. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. 

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- 4 kawałki schabu na kotlety
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- mąka do oprószenia mięsa
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól
- woda

schab duszony

Sposób przygotowania: 

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka, w którym będzie duszony schab. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju z masłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do pieczarek. Kotlety oprószyć mąką i posolić. Usmażyć na oleju (cały czas na tej samej patelni, nie lubię zmywać). Przełożyć do garnka z warzywami.

Zalać wodą tak, by przykryła mięso. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Można dodać 1 kostkę rosołową (grzybową np.).

Podawać z ziemniakami i surówką. U mnie to była akurat kapusta kiszona z marchewką i cebulą wymieszana z odrobiną oleju.

sobota, 05 stycznia 2013, qqina