Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


wtorek, 13 grudnia 2011
MROŻONY MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

To jest naprawdę idealny deser. Prosty i szybki. Daje ogromną radość podniebieniu, które jest w niebo wzięte.

Czas przygotowania musu: 5 minut
Czas mrożenia musu: 3-4 godziny
Czas przygotowania bitej śmietany: 2 minuty

mus 

Składniki na mus:
- 500gr mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 5 listków bazylii
- 2 łyżki wody

Składniki na bitą śmietanę:
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru

 mus

Sposób przygotowania:

Truskawki partiami poszatkować mikserem, a następnie zblenderować. Dodać cukier, porwaną bazylię i wodę. Przelać do opakowania do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Co godzinę mieszać, aby nie powstały kryształki lodu.

Po 3 godzinach można zacząć robić bitą śmietanę.

Przelać zawartość opakowania ze śmietanką do wysokiego kubka, dodać cukier i ubijać aż powstanie bita śmietana. Będzie to trwało kilka minut.

Wyłożyć mus do salaterek, przykryć bitą śmietaną, udekorować bazylią (idealna byłaby mięta, ale akurat wyszła) i zjeść od razu.

mus 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 424,10
B (g): 3,45
W (g): 16,26
T (g): 37,90

poniedziałek, 12 grudnia 2011
TUŃCZYK W KREMOWYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

W piątek szłam na imprezę, a przed imprezą trzeba zjeść. Zajrzałam do mojej lodówki, w której króluje emptiness, jednakże zauważyłam przyczajonego tuńczyka, słoik pomidorów suszonych i samotny kubeczek śmietany. Szybko zabrałam się do gotowania, zanim okazałoby się, że to wszystko bez sensu.

Czas przygotowania: 7 minut

Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- kubek śmietany 12%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

tuna fish

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w pióra, czosnek poszatkować nieregularnie. Wrzucić na patelnię, podlać 2 łyżeczkami oliwy z pomidorów. Podsmażać przez chwilę.

Pomidory suszone pokroić w małe kawałki i dodać na patelnię. Tuńczyka odcedzić i wyłożyć do pozostałych składników. Smażyć przez kilka minut.

Wylać śmietanę i zamieszać. Dobrze popieprzyć.

Makaron ugotować al dente. Zmieszać z sosem. Jeść od razu.

tuna fish

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 551,2
B (g): 28,1
W (g): 24,9
T (g): 37,2

sobota, 08 października 2011
ŁOSOŚ Z MUSEM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Przez ostatnich kilka miesięcy byłam na diecie. Dzień w dzień jadłam fasolkę szparagową. Nie przeszkadzało mi to wcale a wcale, bo akurat to warzywo mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. I kiedy kilka dni temu w restauracji w hotelu Bristol podano mi zapiekany mus z fasolki szparagowej, stwierdziłam, że muszę go zrobić. Nie podałam go w domu z halibutem, ale z podsmażonym łososiem.

Postanowiłam też, że na koniec każdego przepisu będę podawać jego wartość odżywczą. Smacznego!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
- 800gr świeżego łososia bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 500gr fasolki szparagowej
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- cytryna 

łosoś z musem z fasolki szparagowej

Sposób przygotowania:

Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron aż będzie złotawy.

Ugotować fasolkę szparagową. Gdy będzie miękka zmiksować blender na mus. Na patelni podgrzać masło, wrzucić bułkę tartą i smażyć aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać do zmiksowanej fasolki. Dobrze wymieszać. Fasolkę w placuszkach podsmażyć na patelni, na której smażona była bułka. 

Łososia podawać z pierzynką z fasolki.

łosoś z musem z fasolki szparagowej

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 530,31
B (g): 42,1
W (g): 3,9
T (g): 35,8

poniedziałek, 03 października 2011
JAJECZNICA Z KURKAMI I BAZYLIĄ

Uwielbiam jajecznicę, aż trudno mi teraz uwierzyć, że kiedyś jej nie lubiłam i przyrządzałam tak, by nie czuć było jajek (sic!).

Przedstawiam klasyczną jesienną jajecznicę z kurkami urozmaiconą kilkoma listkami bazylii.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 3 jajka
- szklanka kurek
- 5 listków świeżej bazylii
- sól

jajecznica z kurkami i bazylią

Sposób przygotowania:

Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. 

Udekorować bazylią. Zjeść od razu.

jajecznica z kurkami i bazylią

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 427,03
B (g): 26,2
W (g): 7,94
T (g): 32,16

poniedziałek, 26 września 2011
BOGATO NADZIANA PAPRYKA

Uwielbiam nadziewane warzywa. Swego czasu często nadziewałam cukinię. Później przerzuciłam się na pomidory, ostatnio na tapecie była papryka, którą mogę jeść jedynie w postaci pieczonej. Surowa papryka to dla mojego żołądka zło i występek. A tak na poważnie, pieczona papryka przestaje podrażniać moje jelita i mogę ją jeść bez ograniczeń. 

Nadziewana na bogato papryka jest daniem szybkim do wykonania i niezwykle prostym. Każdy jest w stanie przygotować to pyszne danie.

W naszej kuchni najczęściej wykorzystujemy owoce papryki rocznej (Capsicuum annuum). W Europie papryka znana jest od XVIw. najprawdopodobniej dotarła na nasz kontynent wraz z Krzysztofem Kolumbem, jednocześnie dotarła także do Europy z Indii za pośrednictwem Turków do krajów bałkańskich i na Węgry. Obecnie papryka jest powszechnie używana w kuchni w postaci świeżej, konserwowej, suszonej i zmielonej, a także w celach dekoracyjnych. 

Czas przygotowania: 40-50 minut

Składniki:
- 0,6kg mięsa mielonego
- 4 papryki
- puszka pomidorów bez skóry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku 
- garść świeżych liści bazylii

papryka nadziewana

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, odkroić górną część, wyjąć ze środków gniazda nasienne. Odstawić na bok.

Na patelni podsmażyć na miękko cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i podsmażać aż wszystkie kawałki będą gotowe. Dodać pomidory z puszki (jak jest sezon, to można dodać pomidory świeże). Smażyć aż zrobi się z nich sos. Na koniec dodać listki świeżej bazylii.

Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg). 

Nakładać mięso do papryk, zamknąć górną częścią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut aż górna część nabierze brązowego koloru.

Podawać jako danie główne. 

papryka nadziewana

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 411,38
B (g): 23,1
W (g): 4,58
T (g): 34,1

wtorek, 20 września 2011
TRUSKAWKI, KURCZAK I SAŁATA

Lubię dziwne połączone smaki. Słodki i słony, kwaśny i pikantny. Mięso z sosem owocowym. Owoce z mięsem. Śledź z jabłkiem. Wątróbka z jabłkiem itp. Dlatego bez żadnego problemu do sałaty dodaję gruszki, jabłka czy - jak dzisiaj - truskawki.

Sałata jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuję nieziemsko. 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 10 truskawek
- miks sałatowy
- kilka listków rukoli
- pół pudełka sera typu feta
- sos balsamiczny, miód, oliwa, powidła, musztarda francuska do sosu

truskawki 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Truskawki kroimy na cztery części w ząbki. Ser - podobnie jak kurczaka - kroimy w kostkę. 

Na talerzach układamy sałatę i rukolę. Na środku wykładamy truskawki, ser i kurczaka. 

Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i miodem. Możemy dodać łyżeczkę powideł z owoców leśnych i pół łyżeczki musztardy francuskiej. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem. 

Podajemy z grzankami i czerwonym winem.

sałata z truskawkami

truskawki dwa

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 147,55
B (g): 17,65
W (g): 4,45
T (g): 6,34

poniedziałek, 28 marca 2011
PIECZONY PSTRĄG

Pstrąg to nazwa zwyczajowa kilku drapieżnych ryb z rodziny łososiowatych, zasiedlających słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. W krajach anglosaskich określane są nazwą trout, w niemieckojęzycznych – Die Forelle, we frankofońskich - truite (f). W języku polskim formy wędrowne tych samych gatunków lub podgatunków określane są zazwyczaj jako "trocie".

W Polsce występują:
- pstrąg potokowy - słodkowodna odmiana troci atlantyckiej;
- pstrąg tęczowy - gatunek obejmujący formę wędrowną i słodkowodną;
- pstrąg źródlany - gatunek słodkowodny.

Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. W Polsce najwięcej hodowli pstrąga tęczowego znajduje się na Pomorzu. Pstrąg potokowy jest hodowany głównie w celu zarybiania rzek o charakterze górskim. (cyt. za wikipedia)

Ryby powinne być przechowywane w temperaturze bliskiej 0ºC. Należy kupować ryby żywe, a gdy to niemożliwe sprawdzić barwę skrzeli – powinna być intensywnie różowa, ich zapach świeży. Śluz na skrzelach świadczy o tym, że ryba nie jest już pierwszej jakości.

Pstrąg hodowlany ma duże walory odżywcze i jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 /omega-3/. Mięso pstrągów zawiera duże ilości witaminy D3 i B12, cholesterolu zaś 59 mg/100g. Jest doskonałym źródłem – podobnie jak inne ryby – selenu, potasu, magnezu.

Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy robiłam pieczonego pstrąga. Potrawa przeszła jednak moje najśmielsze oczekiwania. Mięso ryby po upieczeniu było miękkie i delikatne. Aromatyczna od ziół, które dodałam. Danie przyrządza się szybko i łatwo.

Czas przygotowania: godzina (w lodówce), 40 minut (pieczenie)

Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- wybór świeżych ziół: tymianek, bazylia, majeranek, mięta itp.
- sół, pieprz
- 2 plasterki cytryny

pieczony pstrąg

Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawić na grzanie na 200ºC (bez termoobiegu).

Ryby umyć i osuszyć. Natrzeć solą (w środku też), pieprzem i ziołami. W środek włożyć kilka listków tymianku, majeranku, bazylii, oregano. Pstrągi zawinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Po odmierzonym czasie wyjąć ryby, odwinąć z folii brzuszek, w który dokładamy plasterek cytryny. Rozcięcie folii powinno być w miejscu rozcięcia podbrzusza pstrąga.

Piec ok 20-30 minut, wyjąć z piekarnika. Odwinąć wierzch, nastawić piekarnik na grill i piec jeszcze ok. 10 minut.

pieczony pstrąg

Podawać z bagietką z masłem i czerwonym winem.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 788
B (g): 78,40
W (g): 0,0
T (g): 60,80

czwartek, 10 marca 2011
PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA

Dawno nie zapiekałam piersi z kurczaka. A ponieważ ostatnio nie chcę smażyć (wnętrzności się sprzeciwiają), postanowiłam zalać pierś jogurtem...

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz

Składniki na sos:
- 1 jogurt
- 1 jajko
- 1 plasterek sera żółtego
- pieprz

pieczone kurczę

Sposób przygotowania:

Nastawić w piekarniku termoobieg na 180ºC.

Kurczaka umyć. Odkroić żyły. Pierść przekroić wzdłuż na pół. Następnie wszerz tak, by rozkładała się jak książka. Przekoić jeszcze raz w poprzek (wyporcjować na 4 części). Natrzeć pieprzem i solą.

W środek każdej z czterech kieszonek włożyć kawałki sera zółtego (może być starty lub pokrojony w kostkę). Ułożyć w żaroodpornych miseczkach.

Jogurt z jajkiem i serem żółtym (i pieprzem) dobrze wymieszać w miseczce. Następnie zalać tak przygotowanym sosem kurczaka.

Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut.

Podawać z grzankami i sałatą. Można też zjeść jako danie główne bez dodatków.

pieczona pierś z kurczaka

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 224,55
B (g): 26,6
W (g): 3,7
T (g): 11,5

 

środa, 09 marca 2011
PIECZONY ŁOSOŚ

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb (pomijam fakt, że jestem wszystko-rybożerna, może poza rybą maślaną). Jest bogaty w substancje odżywcze: w białko (ponad 17%), tłuszcze (ok. 5%) i jest strawny w 98%. Można go zaliczyć do ryb sczególnie polecanych dla osób z problemami układu krążenia, gdyż zawiera średnio ponad 3800 mg/100g kwasów EPA+DHA. Ponadto łosoś jest dobrym źródłem witaminy D3 (średnio 25,3 µg/100g tkanki), fosforu (średnio 304,8 mg/100 g tkanki) i selenu (średnio 26,4 µg/100 g tkanki) - źródło.

Łosoś zdrową rybą jest i powinno się go jeść. Dlatego też proponuję pieczonego łososia (nie łosia). Samo pyszne i dobre.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- 0,5kg świeżego łososia (najlepiej bez skóry)
- cytryna
- 5 ząbków czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:
- jogurt grecki
- sok z limonki
- sól, pieprz

pieczony łosoś

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na grill z termoobiegiem na 180ºC.

Łososia obrać ze skóry (jeśli tak jak ja kupiło się go ze skórą - nigdy więcej. obieranie jest upierdliwe, łuski łososia małe...). Pokroić na małe kawałki. Posolić, popieprzyć do smaku. Cytrynę pokroić na ćwiarki. Czosnek obrać.

Przygotować sos. Wymieszać jogurt grecki z solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonymi. Dodać sok z limonki.

Łososia, cytrynę i czosnek wyłożyć w naczyniu żaroodpornym (u mnie patelnia Tefal Ingenio).  Oprószyć koperkiem (cięłam koperek nożyczkami bezpośrednio nad rybą). Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec po 15 minut z każdej strony. Po wyjęciu odczekać 10 minut zanim rozpocznie się konsumpcję. Rybę polać sosem lub maczać kawłki w tymże. Jako dodatek podałam makaron z pesto oraz sałatę z pomidorem i ogórkiem.

piątek, 25 lutego 2011
PULPECIKI Z LAZUREM, CEBULĄ I NATKĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

Ostatnio jadłam za dużo tłustego i smażonego. Dlatego postanowiłam z mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) zrobić danie bardziej dietetyczne. Te proste pulpeciki, to danie wyjątkowo smaczne i odpowiednio "ciepłe" na te mroźne dni. Zainspirowałam się tym przepisem.

Czas przygotowania: godzina

Składniki na pulpety:
- 300g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe świeżo mielone z hali banacha)
- 1 pęczek natki
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 opakowanie Lazura (zielonego)
- sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie (250g) śmietany 12%
- garść świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- zioła suszone (oregano, bazylia, tymianek, estragon)
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego

pulpeciki w sosie

Sposób przygotowania:

W blenderze poszatkować natkę i cebulę.

Do dużej miski wyłożyć mięso. Dodać bułkę tartą, jajko, poszatkowane natkę i cebulę, sól, pieprz i pokruszonego na małe kawałki lazura. Dobrze wymieszać. Formować kulki i odkładać na tackę.

W garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała, wkładać delikatnie pulpeciki. Gotować aż wypłyną na wierzch.

Do rondla wlać przecier pomidorowy. Dodać świeże i suszone zioła oraz pieprz. Dusić na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, odstawić, wystudzić i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego sosu wkładać (delikatnie) klopsiki tak, by pokryły się sosem. Można jeszcze poddusić całość przez 10 minut.

Podawać z makaronem (u mnie bucattini) ugotowanym al dente oraz z natką.

pulpeciki z lazurem, cebulą i natką w sosie pomidorowo-śmietanowym

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8