Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


poniedziałek, 13 września 2010
BUCATINI Z SOSEM POMIDOROWYM

Proste danie prosto ze słonecznej Italii, gdzie ostatnio mogłam się wyszaleć kulinarnie ku uciesze moich współtowarzyszy wycieczkowych. Jednego dnia postanowiliśmy nie ruszać się za bardzo z domu i cały dzień spędziliśmy nad basenem. W południe pojechaliśmy do coopa kupić najprostsze produkty, czego efektem stały się bucatini z sosem pomidorowym.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (dla 5 głodnych osób):
- opakowanie 500g makaronu bucatini (spaghetti z dziurką w środku)
- 5 pomidorów
- 7 ząbków czosnku
- płatki świeżego parmezanu
- listki świeżej bazylii
- pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
- pół słoiczka pesto genovese
- sól, pieprz

czosnek do bucatini

bucatini z pomidorami

bucatini z pomidorami

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać, lekko zgnieść i poszatkować (niekoniecznie na równe i małe kawałki). Pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki.

Czosnek wysypać na zimną oliwę i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory. Posolić. Popieprzyć. Podlać winem. Dodać pesto. Wymieszać.

Makaron wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować 7 minut. Odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos i wymieszać.

Podawać ze świeżą bazylią i płatkami parmezanu.

bucatini z pomidorami

bucatini w garnku

bucatini z pomidorami

wino toskańskie

wino i widok

 

wtorek, 31 sierpnia 2010
ESKALOPKI WIEPRZOWE W SOSIE GRZYBOWYM Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

Jesienna aura za oknem sprawia, że zamiast sałatek mam ochotę na jedzenie bardziej konkretnych potraw. Stąd pomysł na eskalopki wieprzowe w kremowym sosie pieczarkowym, a do tego wcale nie lekkie placki ziemniaczane (które wyszły mi przepyszne).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na eskalopki:
- 2 kotlety schabowe
- 250g śmietany 18%
- 5 pieczarek, 3 suszone kapelusze
- masło do smażenia
- sól, pieprz

Składniki na placki:
- 3 duże ziemniaki
- mąka (zawsze na oko)
- 1 jajko

eskalopki wieprzowe w kremowym sosie pieczarkowym z plackami ziemniaczanymi

Sposób przygotowania:

Kotlety rozbić i pokroić na 4 części. Podsmażyć na maśle z odrobiną oleju aż zbrązowieją. Przełożyć do garnuszka. Na patelni po eskalopkach podsmażyć pieczarki, dołożyć do mięsa. Grzyby pokruszyć i zalać pół szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut aż zmiękną. Przełożyć do pieczarek i wieprzowiny. Dolać śmietany i gotować do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Dodac pieprz i sól do smaku.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (ja ścieram w mikserze na tarce do ziemniaków). Dodać mąkę (tak, by jednak było więcej ziemniaków niż mąki) i jajko. Wymieszać. Smaży placki na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Podawać razem.

poniedziałek, 30 sierpnia 2010
ZUPA PIECZARKOWO-PRAWDZIWKOWA Z TORTELLINI

Sezon na grzyby czas zacząć. Przyznam się szczerze, że korzystałam z grzybów z zeszłego roku. Dzięki rodzicom mam spory zapas suszonych prawdziwków. Dobrze mieć rodzinę na wsi z lasem na działce. Ostatnio z siostrą znalazłyśmy (mama nam pokazała, a my zerwałyśmy) po grzybie właśnie w lasku przed domem.

Zupa pieczarkowo-prawdziwkowa dlatego, że do klasycznej pieczarkowej dodałam suszki, a żeby było bardziej egzotycznie dorzuciłam tortellini z nadzieniem grzybowym.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- 5 pieczarek
- 6 suszonych kapeluszy namoczonych w pół szklanki wody
- serek w folii do zabielenia
- pół torebki tortellini grzybowego
- sól, pieprz

pieczarkowo-prawdziwkowa z tortellini

Sposób przygotowania:

Sporządzić bulion (obraną włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotować w wodzie, jak warzywa będą miękkie, wyjąć i pokroić).

Dodać lekko podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Prawdziwki namoczyć w wodzie, pokroić w kostkę i dodać do wywaru, razem z wodą. Gotować 10 minut.

Dodać wyciśnięty z folii serek, mieszając intensywnie.

Wrzucić surowe tortellini i gotować aż będzie miękkie.

zupa pieczarkowo-prawdziwkowa z tortellini

Tagi: zupy
14:32, qqina , zupy
Link Komentarze (3) »
SAŁATA Z KREWETKAMI I PARMEZANEM

Sałata z krewetkami (koktajlowymi) i parmezanem to bardzo przyjemne danie akurat na ciepłe letnie wieczory. Idelna ze świeżym pieczywem i czerwonym (domowym) winem. Do sałaty można dodać dodatki według uznania. Ja robię ją tak:

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- pół opakowania miksu sałatowego
- 250g krewetek koktajlowych
- 2 średniej wielkości pomidory
- tarty parmezan
- oliwa, sól, pieprz, czosnek

sałata z krewetkami i parmezanem

Sposób przygotowania:

Zamrożone krewetki zalać gorącą wodą. Odcedzić. Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie. Dodać krewetki i smażyć ok. 5 minut.

W misce przygotować sałatę i pomidora pokrojonego w kostkę. Wyłożyć krewetki, posypać parmezanem. Podawać ze świeżym pieczywem i czerwonym winem.

sałata z krewetkami i parmezanem

sałata z krewetkami i parmezanem

czwartek, 05 sierpnia 2010
INDYK W LEŚNEJ ZALEWIE Z DODATKAMI

Przy przygotowaniu tego dania inspirowałam się przepisem z najnowszego numeru miesięcznika Kuchnia. Trochę go zmieniłam z braku składników, dodałam garść własnych pomysłów i szczyptę cynamonu. Wyszło wyśmienicie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- 4 polędwiczki z indyka
- 1 cebula
- 450g szpinaku
- 450g szerokiej fasoli
- spaghetti
- imbir i cynamon w proszku
- olej
- sok malinowy
- powidła z owoców leśnych
- ocet balsamiczny
- bulion warzywny

indyk z leśnej zalewie

indyk z leśnej zalewie

Sposób przygotowania:

Indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, zalać olejem z 2 łyżkami powideł z owoców leśnych. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. U mnie mięso leżało w lodówce przez cały dzień.

Przygotować sos, do garnuszka wlać 2 łyżki ocetu balsamicznego, 4 łyżki bulionu warzywnego i 2 łyżki soku malinowego. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Spaghetti ugotować wg informacji na opakowaniu. Gotuję 10 minut od włożenia makaronu do wody. Jest wtedy idealnie al dente.

Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką imbiru. Na tę mieszankę wyłożyć cebulę pokrojoną w półksiężyce i podsmażyć przez kilka minut. Następnie usmażyć mięso aż będzie lekko brązowe. Dodać szpinak i fasolę, smażyć przez 5 - 6 minut.

Na makaron wyłożyć mięso z warzywami, polać sosem. Można dodać listki bazylii.

indyk z leśnej zalewie

indyk z leśnej zalewie

wtorek, 27 lipca 2010
INDYJSKI SOS MAŚLANY I KURCZAK

Uwielbiam pikantne jedzenie. Uwielbiam jak mi wypala gębę i wnętrzności. Uwielbiam popijać zielone curry jogurtem. Uwielbiam wschodnie smaki w kuchni. Kiedyś przygotowałam z koleżankami indyjską ucztę, zainspirowana butter chicken z pewnej restauracji. Ostatnio zaś przypomniałam sobie, że przecież sos maślany jest super prosty w przygotowaniu i na szybko zrobiłam go na obiad. Z kurczakiem, nie tandoori, tylko zwykłym w oliwie i kolendrze na maślano-olejowym sosie przysmażanym na patelni.

Przepis zaczerpnęłam ze strony kuchnia.tv (z moimi delikatnymi zmianami)

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 1 mała puszka pomidorów w całości
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 2 kopiaste łyżeczki garam masali*
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki startego mrożonego imbiru
- 2 małe pęczki świeżej kolendry (1 do sosu, 2 do mięsa)
- sól
- 8 łyżek masła
- pierś z kurczaka pokrojona w nieregularne kształty
- olej

butter chicken

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć kolendrą i zalać niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnię delikatnie go wyłożyć i smażyć aż nabierze rudego koloru. Zdjąć z ognia i odłożyć do ostygnięcia.

Pomidory zmiksować na puree ze śmietaną, garam masalą, skórką i sokiem z cytryny, papryczkami chili, imbirem, kolendrą i solą.

Masło stopić w 3-litrowym garnku. Kiedy się spieni, mieszać do czasu aż się delikatnie zrumieni.

Zmieszać puree pomidorowe z masłem i podgrzewać. Dodać kurczaka, wymieszać. Podgrzewać jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem basmati.

*Garam masala, to: mielony kardamon, mielony cynamon, mielone goździki, nasiona kminu rzymskiego, ziarna czarnego pieprzu

Zmieszać przyprawy i utrzeć w moździerzu. Et voilà!

kurczak w sosie maślanym

kurczak maślany

poniedziałek, 26 lipca 2010
KURCZAK W FIOLETOWEJ MUSZTARDZIE

Będąc ostatnio we Francji dokonałam zakupu musztardy fioletowej (moutarde violette de Brive). Źródła historyczne podają, że musztarda została stworzona w Brive, jednak nie można sprecyzować daty jej powstania. Najprawdopodobniej jej korzenie sięgają jeszcze XIV wieku, kiedy to była bardzo popularna ze względu na papieża Klemensa VI, pochodzącego z regionu Corrèze, który kazał sobie przygotować właśnie tę musztardę, by móc wspominać lata swojego dzieciństwa. Musztarda robiona jest z ziaren gorczycy oraz z niesfermentowanego soku gronowego. W smaku jest ostra, ale słodka. Idealnie pasuje zmieszana z musztardą miodową.

Czas przygotowania: pół dnia (w tym czas leżenia kurczaka w miodzie i musztardzie)

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy fioletowej z Brive
Dodatki:
- torellini
- pomidory ze śmietaną i cebulą

kurczak w fioletowjej musztardzie

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, lekko posolić, włożyć do miseczki. Dodać musztardę i miód. Wymieszać. Zostawić w lodówce przez kilka godzin.

Na patelnię wylać łyżkę oleju, wkładać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Można doprawić pieprzem do smaku.

Jako dodatki podałam: torellini z torebki oraz pomidory ze śmietaną i cebulą.

kurczak w fioletowjej musztardzie

piątek, 25 czerwca 2010
CHŁODNIK

Ponieważ mamy lato kalendarzowe i rodzice zaopatrzyli mnie w botwinkę, zrobiłam chłodnik. Za oknem zrobiła się plucha i nikt nie ma ochoty tego chłodnika jeść... Może wytrzyma w lodówce do jutra, jutro ma być 25 stopni i nie padać. Trzymajcie kciuki.

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:
- 2 duże pęczki botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki
- pęczek koperku
- 1l maślanki
- 200g śmietany 12%
- sól, cukier
- jajko na twardo

chłodnik

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić. Liście poszatkować. Pokrojone buraczki zalać szklanką wody. Po około 10 minutach dodać liście. Jeśli wody będzie mało, to można uzupełnić.

Kiedy buraczki wystygną, dolać maślankę i śmietanę, i wymieszać. Dorzucić starte na tarce ogórki i rzodkiewki, i poszatkowany koperek. Posolić i pocukrzyć do smaku.

Podawać z jajkiem na twardo. Najlepiej jak jajko będzie drobno pokrojone lub nawet starte, wtedy fajnie wymieszają się smaki...

chłodnik

chłodnik

wtorek, 22 czerwca 2010
INDYK W MIODZIE Z MUSZTARDĄ I ZIOŁAMI

Do indyka w towarzystwie przybyły młode ziemniaki i sałata z truskawkami. A wszystko przez dzień wolny. Dobrze czasami musieć siedzieć w domu. Jest czas na zrobienie pysznego obiadu (i zjedzenie kilograma czereśni).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki do mięsa:
- 0,5kg drobnego mięsa z indyka
- garść świeżych ziół
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki wody

Składniki warzywne:
- 10 młodych ziemniaków
- ćwierć sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół ogórka
- szczypiorek
- 1 cebula
- 5 truskawek
- oliwa
- ocet balsamiczny

indyk z miodem i musztardą

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w paski. Dodać do niego poszatkowane zioła, zalać olejem. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni. Gdy będzie dobrze usmażone, dodać miód, musztardę i wodę. Dobrze wymieszać. Można posolić do smaku. Dusić jeszcze 15 minut.

Ziemniaki oskrobać (żeby skórka lepiej schodziła, dobrze jest zalać je wodą). Ugotować w osolonej wodzie.

Sałatę, pomidora, ogórka i szczypiorek pokroić. Przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki. Zalać oliwą i octem balsamicznym.

indyk z miodem i musztardą

indyk z miodem i musztardą

piątek, 18 czerwca 2010
KURCZAK ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ

Lubię drób. Jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Mięso nie twardnieje przy smażeniu i pieczeniu. Czasami staje się suche przy tym drugim, ale też są na to sposoby. Wczoraj chciałam użyć trzech składników: grzybów, które dostałam od rodziców; świeżych ziół, cebuli, której mam bardzo dużo (a nie lubię jak mi się marnuje jedzenie) i śmietany.

Połączyłam wszystko i wyszło mi danie wyjątkowo pyszne.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- garść świeżych ziół: kolendra, oregano, bazylia, estragon, pietruszka
- 200g śmietany do zupy
- 0,5kg świeżych (zblanszowanych) maślaków
- 3 cebule
- olej, masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 2 torebki ryżu basmati

kurczak z grzybami i cebulką, jeszcze bez śmietany

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w półksiężyce i szklimy na patelni. Aby cebula się nie spaliła do oleju dodajemy pół łyżeczki masła.

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostki. Zioła szatkujemy i wrzucamy do mieczki (z ziarnkami pieprzu kolorowego). Mieszamy z kurczakiem, dolewamy trochę oliwy.

Gdy cebula będzie zeszklona, dorzucamy kurczaka i podsmażamy na biało (na średnim ogniu). Następnie dodajemy zblanszowane maślaki. Dolewamy trzy łyżki wody i dusimy przez 15 minut.

kurczak z grzybami i cebulką ze śmietaną

Na koniec śmietanę delikatnie mieszamy z mięsem i grzybami, solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze przez 10 minut.

Danie podajemy z ryżem basmati (ugotowanym).

kurczak z grzybami i cebulką ze śmietaną i ryżem basmati

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8