Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


poniedziałek, 14 czerwca 2010
ZIOŁOWY OGRÓDEK

Od kilku dobrych lat hoduję bazylię, z sukcesem bądź nie. Zimą przeważnie bazylia umiera od braku wody. Latem jednak rośnie na potęgę ciesząc moje oczy i podniebienie. Do bazylii dodałam ostatnio miętę. Do duetu bazylia-mięta dokupiłam: estragon, kolendrę, oregano i pietruszkę. Kupuję zioła w doniczkach, które później przesadzam. Przy przesadzaniu ziół nie wolno zapomnieć o drenażu na dnie doniczki. Poza tym zioła nie wymagają wielkiej pielęgnacji. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy je podlewać i, w jakim miejscu mają stać (czy ma to być cień, pół cień a może nawet pełne słońce). Mój mały przewodnik pozwoli wam się zorientować jak hodować wybrane rośliny.

bazylia, kolendra, estragon

Ogródek słoneczny. Bazylia (w dwóch doniczkach), kolendra i estragon

Bazylia

bazylia

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwyczajowo zwana też bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną, balsamem, bazyliszką polską – gatunek uprawnej rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z tropikalnej strefy Azji, z terenów Iranu i Indii.

Bazylia lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Gleby żyzne, przepuszczalne, próchnicze. Należy podlewać z umiarem tak, by ziemia była wilgotna, w ciepłe dni dodatkowo spryskiwać wodą.

bazylia

Estragon

Estragon

Estragon (Artemisia dracunculus L.) – gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Dziko występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.

Nie wymaga specjalnej pielęgnacji, wystarczy odchwaszczać i podlewać. Estragon jednak nie lubi być przelewany.

Kolendra

kolendra

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony.

Doniczkę z kolendrą należy umieścić w słonecznym miejscu. Trzymana w środku podczas zimy, dostarczy nam świeżych liści. Jasne światło oraz odpowiednie temperatury, pomogą roślinie w produkcji zdrowych, świeżych liści. Produkcja nasion kolendry siewnej wymaga zdecydowanie warunków zewnętrznych i silnego światła słonecznego. Podlewać umiarkowanie, jednak tak, by miała wilgotną ziemię.

bazylia, kolendra, estragon

Ogródek w półcieniu, rozproszone światło.

pietruszka, oregano, mięta

Od lewej: pietruszka, oregano, mięta

Pietruszka

pietruszka

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.

Uzyskanie zadowalających plonów pietruszki jest możliwe tylko na odpowiednim stanowisku. Najlepsze są gleby średnio zwięzłe, nie zaskorupiające się, żyzne, próchniczne, o dużej pojemności wodnej i pH zbliżonym do obojętnego.

Oregano

oregano

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), zwana popularnie oregano – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Inna nazwa: dziki majeranek.

Oregano dobrze rośnie w doniczkach pod warunkiem, że jest przycinane w celu utrzymania okrągłego i krzewiastego kształtu. Należy wybrać doniczkę o średnicy 25-30cm. Jeśli hodujesz oregano z nasiona, można sadzić nasiona w doniczki na zewnątrz wczesną wiosną lub sadzić młode sadzonki po ostatnich przymrozkach. Umieścić doniczki w miejscu słonecznym z dala od wiatru. Podlewać regularnie, wystarczająco tyle, żeby trzymać glebę wilgotną. Nie przesadzać z podlewaniem.
Oregano można hodować w pomieszczeniach. Zioło to świetnie nadaje się do tego celu, należy jednak trzymać doniczkę w jasnym miejscu. Można również hodować w doniczkach karłowate odmiany oregano. Podlewać regularnie. Obrywać liście w celu zachowania kształtu małego krzaczka.

Mięta

mięta

Mięta (Mentha L.) – rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl., wargowych), o silnym, charakterystycznym zapachu (nie zawsze "miętowym"). Występuje głównie w strefie umiarkowanej półkuli północnej, ale również w Australii i Tasmanii. Znanych jest ok. 40 gatunków (oraz duża ilość mieszańców międzygatunkowych), z czego w Polsce występuje dziewięć.

Gatunkiem typowym jest Mentha spicata L. Ja uprawiam miętę pieprzową - mentha piperita - zwana też miętą lekarską.

Mięta pieprzowa lubi stanowisko pełne słońca, ale dobrze znosi również lekki cień. Rośnie bujnie na  żyznej, wilgotnej glebie próchniczej. Nadaje się również świetnie do uprawy w donicach. Co 4 lata przesadzamy roślinę na nowe stanowisko.

pietruszka, oregano, mięta i storczyk

Wszystkim spragnionym ziołowego ogródka domowego życzę powodzenia w hodowli.

niedziela, 13 czerwca 2010
JAJECZNICA

Kiedyś nie lubiłam jajecznicy. Moja mama robiła ją w takim specjalnym jajecznicowym rondelku, białko nigdy nie było ścięte (miało konsystencję glutków), tata jajecznicy nie jadał, siostra się objadała, a ja się robiłam zielona na sam zapach smażonych jajek. Później zaczęłam robić jajecznicę z dodatkami: pomidor, szczypiorek, ser żółty, mleko. Smakowała jak rozbełtany omlet. Prawdziwą jajecznicę zjadłam po raz pierwszy ponad 3 lata temu na balkonie. I wtedy doznałam jajecznicowego objawienia. Od tego czasu jajecznicę jadam w niedzielę na śniadanie.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- 4 jajka
- 10 plasterków kiełbasy zwyczajnej (lub szynki (2 plasterki) lub boczku (1 plasterek))
- 1 łyżka masła
- sól do smaku

jajecznica

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć. Jajka rozbijać bezpośrednio nad patelnią i delikatnie mieszać, gdy białko będzie ścięte. Uważać, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Posolić do smaku.

Można dodać pomidory i szczypiorek. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem i kawą.

jajecznica

jajecznica

sobota, 12 czerwca 2010
WYTRAWNE NALEŚNIKI

Naleśnikowa opowieść trwa. Winę ponosi pogoda. Przy temperaturze powyżej 30ºC nie chce mi się jeść niczego, co jest tłuste i wymaga żmudnego przygotowania. Z drugiej strony coś trzeba jeść, a człowiek przecież samym zimnym piwem nie żyje.

Moje wytrawne naleśniki (nie jedyne, które robię), są proste i takie akurat na upał za oknem.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 4 naleśniki
- 4 plasterki szynki
- 6 cienkich plasterków sera żółtego lub 50g startej mozarelli
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sos czosnkowy w proszku
- 1 łyżka wody
- pieprz

wytrawne naleśniki

Sposób przygotowania:

Do miseczki wyłożyć 4 łyżki majonezu (ja użyłam: 2 łyżki majonezu hellmans tradycyjynego i 2 łyżki majonezu kieleckiego), popieprzyć, wrzucić zmiażdżony 1 ząbek czosnku, dosypać sos czosnkowy w proszku (u mnie chyba kamis) i dolać 1 łyżkę wody. Dobrze wymieszać.

Sosem posmarować całą powierzchnię naleśników. Następnie wykładać na 1 połówce: podarty plastek szynki, podarty ser. Składać na pół.

Podsmażyć na patelni tak, by ser się rozpuścił. Można podawać ze świeżą bazylią.

wytrawne naleśniki

wytrawne naleśniki

piątek, 11 czerwca 2010
NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

Przedwczoraj miałam plan na szybką kolację: naleśniki z dodatkami wybranymi całkiem przypadkowo. Niestety, wróciłam do domu za późno, żeby jeść, więc tylko usmażyłam naleśniki (na nowej patelni do naleśników) i odstawiłam do nabrania mocy kolacyjnej. Wczoraj kupiłam truskawki i śmietanę, i wyszło mi cudo. Naleśniki z truskawkami na ciepło, z sorbetem truskawkowym, bitą śmietaną i miętą.

Czas przygotowania: 10 minut smażenie naleśników, 10 minut przygotowanie kolacji

Składniki na ciasto (improwizuję, bo ciasto robi Pewne Podniebienie):
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- woda
- sól

Składniki na nadzienie:
- 15 truskawek
- 150 g śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- sorbet truskawkowy
- 4 listki świeżej mięty

naleśniki na lato

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto na naleśniki. Wymieszać (u mnie za pomocą blendera z końcówką do ubijania) wszystkie składniki. Smażyć naleśniki na odrobinie masła na patelni do naleśników (ma ciensze dno niż zwykła patelnia).

Truskawki obrać i pokroić. Ubić z kremówki bitą śmietanę dodając cukier puder.

Wyłożyć pokrojone truskawki na naleśnika, złożyć. Odgrzać na tej samej patelni. Wyłożyć na talerz, udekorować lodami, bitą śmietaną i miętą.

naleśniki na lato

naleśniki na lato

poniedziałek, 07 czerwca 2010
KAWAŁKI INDYKA W PIKANTNYM SOSIE

Uwielbiam orientalne jedzenie. Nie ma wg mnie nic pyszniejszego nad tajskie zielone curry lub paneer pakora z pikantnym sosem. Niestety, Pewne Podniebienie nie przepada za mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową i azjatyckimi smakami. W związku z powyższym postanowiłam wymyślić potrawę łączącą Azję z Europą. Przedstawiam Państwu indyka w pikantnym sosie à la thai.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 0,5 kg polędwiczki z indyka
- 200 g śmietany
- 100 g jogurtu bałkańskiego
- 3 pomidory
- 4 młode cebulki
- czosnek
- świeża bazylia i mięta
- ostra papryczka (ja użyłam sproszkowanej)
- oliwa
- szczypta cukru trzcinowego
- sól, pieprz, tymianek, estragon do smaku

indyk w tajskim sosie

Sposób przygotowania:

Indyka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć w poszatkowanej świeżej bazylii i mięcie. Dodać wyciśnięty czosnek. Na drugiej patelni zeszklić cebulę. Dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do mięsa. Wymieszać.

Pokroić pomidory na małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Jeśli mięso będzie suche, dolać odrobinę wody.

indyk w tajskim sosie

Przyprawić suszonymi ziolami: estragonem, tymiankiem. Ja dodałam jeszcze kolorowego pieprzu i imbiru. Nie żałować ostrej papryczki.

Jogurt połączyć ze śmietaną. Posolić i popieprzyć. Wylać na patelnię. Dusić przez 10 minut.

Podawać z ryżem basmati.

indyk w tajskim sosie

indyk w tajskim sosie

wtorek, 25 maja 2010
MIELONE Z INDYKA

Kotlety mielone z ziemniakami i posmażanymi buraczkami to moje ulubione danie z dzieciństwa (po albo nawet i przed pomidorową ze śmietaną i makaronem). Królestwo za dobrego mielonego. Ostatnio dostałam od moich rodziców buraki (w folii, starte, wystarczy doprawić), więc od razu przyszło mi na myśl: robię kotlety mielone. Taka okazja nie może się zmarnować. Okazało się jednak, że nie mam mięsa mielonego z wieprza, jedynie mięso mielone z indyka. Cóż, raz się żyje, a ja mogę spróbować. Tak też zrobiłam.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki bułki tartej (najlepiej jest dodać namoczoną i odciśniętą zwykłą kajzerkę, ale nie miałam)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę poszatkować (lub bardzo drobno pokroić). Mięso wyłożyć do miski. Wsypać cebulę i bułkę tartą. Dodać dwa całe jajka. Posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać.

Uformować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 15 minut.

Podawać z buraczkami i ziemniakami. Następnego dnia są wyśmienite.

mielone z indyka

mielone z indyka 2

niedziela, 09 maja 2010
DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM RABARBAROWYM

To mój debiut. Podwójny debiut. Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe i po raz pierwszy usmażyłam dżem. Nie obyło się bez rzucania ścierką i przeklinania świata. Opłacało się. Drożdżówki są naprawdę pyszne. Małosłodkie ciasto idealnie komponuje się ze słodkimi owocami.

Czas przygotowania: co najmniej dwie godziny

Składniki na ciasto (podaję za "Kuchnia Polska"):
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 200 ml mleka
- sól
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 6-8 kropli olejku wanilinowego

Składniki na dżem:
- 5 łodyg rabarbarowych
- pół szklanki cukru
- cynamon

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże wymieszać z cukrem i kiedy staną się płynne, wlać letnie mleo, wsypać 100 g mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn co najmniej potroi swoją obiętość, dodać jajka (pół jajka zostawić do posmarowania ciasta) oraz żółtka ubite z cukrem, resztę mąki i olejek wanilinowy. Wyrabiać ciasto ręką przez 15 minut (to zdecydowanie najbardziej żmudna część przygotowania ciasta, poleca się posiadać pomoc kuchenną, która albo wyrobi ciasto za nas albo gotowa będzie czytać przez 15 minut, aby umilić czas wyrabiania ciasta), wlać letnie roztopione masło i wyrabiać aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem. Umieścić je w ciepłym miejscu na 30-45 minut.

wyrośnięte ciasto

Kiedy ciasto podwoi objętość... i u mnie tutaj zaczęła się prawdziwa amerykanka, Mili Państwo. Ciasto było klejące, nie dawało się odkleić od rąk. Pomoc kuchenna sypała mi ręcę mąką i zamiast uformować wałek, formowałam wałek w misce i odrywałam od niego niewielkie kulki, które od razu układałam na blasze przykrytej papierem do pieczenia (nie bawię się w smarowanie blachy masłem i oprószanie mąką) lekko je spłaszczając. Wyszły mi z tego nieregularne placuszki.

dżem rabarbarowy

W między czasie przygotowałam dżem rabarbarowy:

Na patelnię wlać wodę, wrzucić pokrojone rabarbary, dodać cukier i cynamon. Dusić przez 30 minut (podczas pierwszego wyrastania ciasta).

Przygotowanie drożdżówek:

W kulkach zrobić dziurki i nakładać do nich dżem (nie żałować dżemu). Następnie pomalować ciasto połową rozbełtanego jajka z 1 łyżką wody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut.

drożdżówki z rabarbarem

drożdżówki z rabarbarem 2

Najlepiej smakują z kawą latte....

czwartek, 06 maja 2010
SZPARAGOWA ZUPA KREM

Ponieważ kupiłam dużo szparagów, które w lodówce przeżywają nie dłużej niż 3 dni, musiałam z nich szybko coś przygotować. Padło na zupę krem. Posiłkowałam się przepisem z książki "Zdrowa kuchnia dla smakoszy - Larousse" Nathan Paule. Jednak nie do końca szłam zgodnie z przepisem z książki. Ten przepis tutaj to moja osobista modyfikacja.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 1 pęczek szparagów (0,5kg)
- 2 szklanki (u mnie wysokie przezroczyste IKEA) chudego mleka
- gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, świeżo zmielony pieprz
- śmietana 22%
- 4 listki bazylii

szparagowa zupa krem

Sposób przygotowania:

Szparagi pokroić w kostkę. Zagotować mleko, dodać pokrojone szparagi i gotować aż będą miękkie. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i solą (do smaku). Dobrze zmiksować. Gotować do zagotowania, przykręcić ogień i gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z grzankami (u mnie pokrojony chleb z tostera), z 2 łyżeczkami śmietany, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.

szparagowa zupa krem zbliżenie

środa, 05 maja 2010
PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA W PIEPRZNEJ ŚMIETANIE

Pierś z kurczaka zazwyczaj kroję na małe kawałki, maseruję i podsmażam na patelni dodając do tego jakiś wymyślony sos. Zainspirowana obiadem zjedzonym u Martuchy, zakupiwszy dorodną pierś, postanowiłam ją upiec. Wyszła niezwykle soczysta i sycąca. Do piersi dorobiłam sałatę z pomidorami i fetą.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki mięsne:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- pieprz kolorowy w ziarnkach
- przyprawa do kurczaka
- 180g śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku

Składniki na sałatę:
- sałata zwykła
- 2 pomidory
- 1 opakowanie sera typu feta
- oliwa do smaku

sałata z pomidorami i fetą

sałata z pomidorami i fetą 2

Sposób przygotowania:

Pierś przekroić wzdłuż, oczyścić. Włożyć do miski, zalać oliwą, posypać pieprzem. Przykryć folią i włożyć na cały dzień do lodówki.

Wieczorem. Nastwić piekarnik na 200ºC, mięso wraz z oliwą i pieprzem wyjąć z naczynia, w którym stało w lodówce, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić i posypać po jednej stronie przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom (na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób ocalimy kurczaka przed wyschnięciem w trakcie pieczenia) i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę, przełożyć mięso na drugą stronę i polać śmietaną wymieszaną z poszatkowanym czosnkiem. Piec kolejne 10 minut. Przed podaniem przekroić kurczaka i sprawdzić czy jest w środku gotowy.

Przygotować sałatę. Podrzeć liście, pokroić pomidora, dodać pokrojony ser. Skropić oliwą.

kurczak pieczony w pieprznej śmietanie

Kurczak pieczony w pieprznej śmietanie z sałatą

kurczak pieczony w pieprznej śmietanie z sałatą

wtorek, 04 maja 2010
SZPARAGI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Przyznaję. Po raz pierwszy w mojej kucharskiej tradycji przygotowałam szparagi. A wszystko dlatego, że dzisiaj z tatą pojechałam na giełdę warzywną i zakupiłam zielone szparagi w bardzo atrakcyjnej cenie. Nie za bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić. Wyszperałam dwa przepisy: szparagi zapiekane pod beszamelem i szparagową zupę-krem.

A tak w ogóle, to szparagi trzeba jeść, bo zawierają dużo wody i błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Są bogate w potas, dzięki czemu mają właściwości moczopędne. Działają oczyszczająco na wątrobę i nerki. Szparagi, a zwłaszcza ich fioletowa odmiana, zawierają wyjątkowo dużo prowitaminy A oraz witaminę C, a więc dwa antyoksydany, które chronią organizm przed starzeniem.

Przy zakupie trzeba sprawdzić, czy szparagi mają jędrne i lśniące pędy. Dodatkowo najlepiej kupować te niższe i z węższymi łodygami. Świeże szparagi można przechowywać w lodówce 2 do 3 dni, zawinięte w mokrą ściereczkę.

szparagi na surowo

Czas przygotowania szparagów zapiekanych pod beszamelem: 50 minut

Składniki:
- 2 pęczki świeżych szparagów (ok. 1 kg)
- sól, cukier

Składniki na sos:
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g startego sera emmentalera

szparagi ułożone po ugotowaniu

Sposób przygotowania:

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Jeśli szparagi mają długie i twarde końcówki, obciąć 3 cm od końca. Na wrzącą wodę włożyć warzywa i gotować 10 minut. Wyjąć i lekko odcedzić. Najlepiej na ściereczce. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik zagrzać do 200ºC. Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, zmniejszyć ogień, dodać mąkę, wymieszać trzepaczką i dolać mleko. Trzymać w cieple ciągle mieszając aż masa stanie się kremowa. Odstawić na minutę, dodać jajko i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Sosem polać szparagi. Na wierzch wysypać ser żółty i położyć wiórki masła.

Piec około 30-40 minut. Podawać od razu.

upieczone szparagi pod beszamelem

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8