Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


wtorek, 13 grudnia 2011
MROŻONY MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

To jest naprawdę idealny deser. Prosty i szybki. Daje ogromną radość podniebieniu, które jest w niebo wzięte.

Czas przygotowania musu: 5 minut
Czas mrożenia musu: 3-4 godziny
Czas przygotowania bitej śmietany: 2 minuty

mus 

Składniki na mus:
- 500gr mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 5 listków bazylii
- 2 łyżki wody

Składniki na bitą śmietanę:
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru

 mus

Sposób przygotowania:

Truskawki partiami poszatkować mikserem, a następnie zblenderować. Dodać cukier, porwaną bazylię i wodę. Przelać do opakowania do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Co godzinę mieszać, aby nie powstały kryształki lodu.

Po 3 godzinach można zacząć robić bitą śmietanę.

Przelać zawartość opakowania ze śmietanką do wysokiego kubka, dodać cukier i ubijać aż powstanie bita śmietana. Będzie to trwało kilka minut.

Wyłożyć mus do salaterek, przykryć bitą śmietaną, udekorować bazylią (idealna byłaby mięta, ale akurat wyszła) i zjeść od razu.

mus 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 424,10
B (g): 3,45
W (g): 16,26
T (g): 37,90

środa, 29 września 2010
CIASTO Z DYNI Z BAKALIAMI

Za wikipedią podaję, że dynia (Cucurbita L.), to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, która obejmuje ponad 20 gatunków. A poza tym.... Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.

Dynia jest więc zdrowa i bez wątpienia trzeba ją jeść. A nie ma lepszej pory na jedzenie dyni niż dżdżysta jesień. A zatem, proszę Państwa, duet Qki i Claude przedstawiąją:

Ostatnio u Claude jadłam pyszną zupę krem z dyni. Wczoraj moja sis przygotowała ciasto dyniowe. Przepis jak do klasycznego marchwiaka cioci Tereski. Proste i pyszne.

Czas przygotowania i pieczenia: półtorej godziny

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oliwy
- 3 jajka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 2½ szklanki mąki
- 4 szklanki startej dyni 
- bakalie

dynia w towarzystwie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Wykładamy do keksowej blachy. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach (w piekarniku z termoobiegiem). Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Wyjmujemy i jemy jeszcze ciepłe z kawą...

ciasto z dyni

ciasto z dyni

BANAN I GRUSZKA

To idealny deser dla niemowlaka (tak się mówi o 9-miesięcznym dużym chłopaku?). Claude, jak każda dobra (niezła raczej) mama (sama tak o sobie pisze) robi proste i smaczne potrawy dla swojego synka. I tak, dla wszystkich dobrych i niezłych mam propozycja deseru, który sama z chęcią bym zjadła.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
- 1 gruszka
- 1 banan

banan i gruszka

Sposób przygotowania:

Gruszkę zetrzeć na szklanej tarce, dodać rozciapanego banana. Wymieszać.

banan i gruszka

banan i gruszka

piątek, 11 czerwca 2010
NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

Przedwczoraj miałam plan na szybką kolację: naleśniki z dodatkami wybranymi całkiem przypadkowo. Niestety, wróciłam do domu za późno, żeby jeść, więc tylko usmażyłam naleśniki (na nowej patelni do naleśników) i odstawiłam do nabrania mocy kolacyjnej. Wczoraj kupiłam truskawki i śmietanę, i wyszło mi cudo. Naleśniki z truskawkami na ciepło, z sorbetem truskawkowym, bitą śmietaną i miętą.

Czas przygotowania: 10 minut smażenie naleśników, 10 minut przygotowanie kolacji

Składniki na ciasto (improwizuję, bo ciasto robi Pewne Podniebienie):
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- woda
- sól

Składniki na nadzienie:
- 15 truskawek
- 150 g śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- sorbet truskawkowy
- 4 listki świeżej mięty

naleśniki na lato

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto na naleśniki. Wymieszać (u mnie za pomocą blendera z końcówką do ubijania) wszystkie składniki. Smażyć naleśniki na odrobinie masła na patelni do naleśników (ma ciensze dno niż zwykła patelnia).

Truskawki obrać i pokroić. Ubić z kremówki bitą śmietanę dodając cukier puder.

Wyłożyć pokrojone truskawki na naleśnika, złożyć. Odgrzać na tej samej patelni. Wyłożyć na talerz, udekorować lodami, bitą śmietaną i miętą.

naleśniki na lato

naleśniki na lato

niedziela, 09 maja 2010
DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM RABARBAROWYM

To mój debiut. Podwójny debiut. Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe i po raz pierwszy usmażyłam dżem. Nie obyło się bez rzucania ścierką i przeklinania świata. Opłacało się. Drożdżówki są naprawdę pyszne. Małosłodkie ciasto idealnie komponuje się ze słodkimi owocami.

Czas przygotowania: co najmniej dwie godziny

Składniki na ciasto (podaję za "Kuchnia Polska"):
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 200 ml mleka
- sól
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 6-8 kropli olejku wanilinowego

Składniki na dżem:
- 5 łodyg rabarbarowych
- pół szklanki cukru
- cynamon

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże wymieszać z cukrem i kiedy staną się płynne, wlać letnie mleo, wsypać 100 g mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn co najmniej potroi swoją obiętość, dodać jajka (pół jajka zostawić do posmarowania ciasta) oraz żółtka ubite z cukrem, resztę mąki i olejek wanilinowy. Wyrabiać ciasto ręką przez 15 minut (to zdecydowanie najbardziej żmudna część przygotowania ciasta, poleca się posiadać pomoc kuchenną, która albo wyrobi ciasto za nas albo gotowa będzie czytać przez 15 minut, aby umilić czas wyrabiania ciasta), wlać letnie roztopione masło i wyrabiać aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem. Umieścić je w ciepłym miejscu na 30-45 minut.

wyrośnięte ciasto

Kiedy ciasto podwoi objętość... i u mnie tutaj zaczęła się prawdziwa amerykanka, Mili Państwo. Ciasto było klejące, nie dawało się odkleić od rąk. Pomoc kuchenna sypała mi ręcę mąką i zamiast uformować wałek, formowałam wałek w misce i odrywałam od niego niewielkie kulki, które od razu układałam na blasze przykrytej papierem do pieczenia (nie bawię się w smarowanie blachy masłem i oprószanie mąką) lekko je spłaszczając. Wyszły mi z tego nieregularne placuszki.

dżem rabarbarowy

W między czasie przygotowałam dżem rabarbarowy:

Na patelnię wlać wodę, wrzucić pokrojone rabarbary, dodać cukier i cynamon. Dusić przez 30 minut (podczas pierwszego wyrastania ciasta).

Przygotowanie drożdżówek:

W kulkach zrobić dziurki i nakładać do nich dżem (nie żałować dżemu). Następnie pomalować ciasto połową rozbełtanego jajka z 1 łyżką wody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut.

drożdżówki z rabarbarem

drożdżówki z rabarbarem 2

Najlepiej smakują z kawą latte....

czwartek, 11 marca 2010
BANANOWE BABECZKI

I've got a thing for bananas. Najpierw bananowy koktajl, teraz babeczki (zwane z angielskiego muffinkami). Tak naprawdę, to miałam robić babeczki marchewkowe, ale z marchewkami jest tak, że trzeba je obrać i zetrzeć na tarce. Z bananami jest łatwiej, obranie z skóry nie stwarza problemów, no i rozgniata się je widelcem. Bułka z masłem.

Czas przygotowania: 25 minut (z pieczeniem)

Składniki na ciasto suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli

Składniki na ciasto mokre:
- 3 rozgniecione banany
- 1/4 szklanki oleju
- 150gr jogurtu naturalnego lub śmietany 12% (ja dodałam śmietany)

babeczki bananowe

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C (z termoobiegiem).

W jednej misce mieszamy skłądniki mokre, w drugiej suche. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy. Nie trzeba mieszać bardzo dokładnie. Wystarczy, że produkty połączą się w miarę jednolitą masę.

Nakładamy do koszyczków do 3/4 wysokości.

Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. W moim piekarniku pieką się bardzo szybko ze względu na termoobieg.

Zjadamy ze smakiem. Już tradycyjnie kot musiał powąchać.

babeczki bananowe po raz drugi

niedziela, 04 października 2009
MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Zakupiłam ostatnio foremki do muffinek i postanowiłam iść za ciosem od razu je piekąc. Na początek znaleziony przepis na muffinki z białą czekoladą i migdałami. Zostały przygotowane na proszoną kolację z trzech dań (dwa pozostałe dania na pewno zostaną przedstawione, w terminie późniejszym).

Do przygotowania muffinek nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą dwie miski i łyżka.... oraz składniki.

muffiny przed

Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie

Składniki suche na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 200 g białej czekolady
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre na ciasto:
- ¼ szklanki oleju
- 150 g jogurtu bałkańskiego
- 1 jajko

Dodatkowo:
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ustawić grzanie piekarnika na 210°C.

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i poszatkowaną czekoladę. W drugiej misce rozbełtać jajko, dodać olej i jogurt bałkański. Wymieszać. Dodać mokre składniki do suchych i zamieszać łyżką.

Ciasto nakładać do foremek do ¾ wysokości. Posypać płatkami migdałów.

Zmniejszyć temperaturę do 190°C.

Piec 20-25 minut.

muffiny po

Muffiny najlepiej smakują z kawą. Na śniadanie. To opinia Pewnego Podniebienia.

WE cukiernia