Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


wtorek, 20 września 2011
TRUSKAWKI, KURCZAK I SAŁATA

Lubię dziwne połączone smaki. Słodki i słony, kwaśny i pikantny. Mięso z sosem owocowym. Owoce z mięsem. Śledź z jabłkiem. Wątróbka z jabłkiem itp. Dlatego bez żadnego problemu do sałaty dodaję gruszki, jabłka czy - jak dzisiaj - truskawki.

Sałata jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuję nieziemsko. 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 10 truskawek
- miks sałatowy
- kilka listków rukoli
- pół pudełka sera typu feta
- sos balsamiczny, miód, oliwa, powidła, musztarda francuska do sosu

truskawki 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Truskawki kroimy na cztery części w ząbki. Ser - podobnie jak kurczaka - kroimy w kostkę. 

Na talerzach układamy sałatę i rukolę. Na środku wykładamy truskawki, ser i kurczaka. 

Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą i miodem. Możemy dodać łyżeczkę powideł z owoców leśnych i pół łyżeczki musztardy francuskiej. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem. 

Podajemy z grzankami i czerwonym winem.

sałata z truskawkami

truskawki dwa

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 147,55
B (g): 17,65
W (g): 4,45
T (g): 6,34

poniedziałek, 30 sierpnia 2010
SAŁATA Z KREWETKAMI I PARMEZANEM

Sałata z krewetkami (koktajlowymi) i parmezanem to bardzo przyjemne danie akurat na ciepłe letnie wieczory. Idelna ze świeżym pieczywem i czerwonym (domowym) winem. Do sałaty można dodać dodatki według uznania. Ja robię ją tak:

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- pół opakowania miksu sałatowego
- 250g krewetek koktajlowych
- 2 średniej wielkości pomidory
- tarty parmezan
- oliwa, sól, pieprz, czosnek

sałata z krewetkami i parmezanem

Sposób przygotowania:

Zamrożone krewetki zalać gorącą wodą. Odcedzić. Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie. Dodać krewetki i smażyć ok. 5 minut.

W misce przygotować sałatę i pomidora pokrojonego w kostkę. Wyłożyć krewetki, posypać parmezanem. Podawać ze świeżym pieczywem i czerwonym winem.

sałata z krewetkami i parmezanem

sałata z krewetkami i parmezanem

czwartek, 22 kwietnia 2010
SAŁATA Z KURCZAKA, LAZURA I GRUSZKI

Na pomysł tej sałaty naprowadziła mnie podobna sałata w jednej z ulubionych restauracji. Miks smaków od słonego do słodkiego poprzez wyraźny lazur sprawia, że otwierają się wszystkie kubki smakowe. A zmysły odpływają w stronę Sekwany (znowu). Bo czy jest coś przyjemniejszego niż ser, bagietka i wino nad rzeką w wiosenny dzień?

Sałata jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych kuchennych umiejętności.

Czas przygotowania: 20 minut

Składaniki:
- 1 pierść z kurczaka
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 puszka gruszek
- 2 lazury paczkowane
- oliwa do smażenia kurczaka
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylia)
- 2 ząbki czosnku
Wymienione składniki starczają na 4 porcje sałaty.

kurczak w towarzystwie

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na nieregularne małe kawałki, solimy i pieprzymy jeszcze na desce. Na patelnię wylewamy oliwę i dodajemy przyprawy (tymianek, bazylię), mieszamy. Gdy oliwa będzie gorąca, wrzucamy kurczaka i smażymy aż będzie miał zarumienioną powierzchnię. Dodajemy pokrojony na duże kawałki czosnek. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok. 3 minuty.

Na talerze wykładamy sałatę. Na sałatę kładziemy pokrojony ser i gruszki.

Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go na wierzch, a sałatę polewamy oliwą z przyprawami.

Satałę podajemy z bagietką i czerwonym winem.

kurczak w towarzystwie dwa

kurczak w towarzystwie trzy