Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


poniedziałek, 08 kwietnia 2013
QUICHE Z SZALOTKAMI, CUKINIĄ I SZYNKĄ

Czyżby to była reaktywacja blogaska kulinarnego? Czyżbym wróciła do gotowania i robienia zdjęć? Miejmy nadzieję. A zatem. W sobotę było u mnie przyjęcie, na które zrobiłam quiche. Quiche jest prostym i szybkim daniem. Dość wstępu. Czas na przepis.

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (tak, robię z gotowego)
- 2 małe cukinie
- 3 szalotki 
- 5 plasterków szynki
- opakowanie sera feta
- 5 pomidorów koktajlowych
- duży kubek śmietany 18%
- 3 jajka
- oliwa, sól, pieprz 

quiche 

Na zdjęciu jest prawie ta sama tarta, której przepis podaję. Dodałam na wierzch jedynie ser lazur i natkę pietruszki. 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC (program pieczenie góra/dół). Ciasto wykładamy na tartownicę, dziurkujemy i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ugniatamy widelcem wyrośnięte części.

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na plasterki. Szalotkę kroimy w pióra, szynkę rwiemy na kawałki. Na patelni podsmażamy na oliwie szalotkę, cukinię i szynkę. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki w ćwiartki. W kubeczku bełtamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto wykładamy zawartość patelni, układamy kawałki fety. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Dekorujemy ćwiartkami pomidorów. 

Pieczemy w piekarniku 40 minut. 

Quiche nadaje się do zjedzenia na ciepło i na zimno. 

quiche

sobota, 05 stycznia 2013
SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI

Zamroziłam cztery kawałki schabu na kotlety schabowe i to był błąd, bo kotlety schabowe należy robić na bieżąco. Odgrzewane już usmażone są niedobre i kropka. Dlatego wpadłam na pomysł, żeby skopiować świąteczny obiad, a mianowicie: udusić schab z pieczarkami. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. 

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- 4 kawałki schabu na kotlety
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- mąka do oprószenia mięsa
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól
- woda

schab duszony

Sposób przygotowania: 

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka, w którym będzie duszony schab. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju z masłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do pieczarek. Kotlety oprószyć mąką i posolić. Usmażyć na oleju (cały czas na tej samej patelni, nie lubię zmywać). Przełożyć do garnka z warzywami.

Zalać wodą tak, by przykryła mięso. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Można dodać 1 kostkę rosołową (grzybową np.).

Podawać z ziemniakami i surówką. U mnie to była akurat kapusta kiszona z marchewką i cebulą wymieszana z odrobiną oleju.

piątek, 23 listopada 2012
GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z INDYKA

To mój debiut w kuchni polskiej wersja zaawansowana. Zawsze wydawało mi się, że gołąbki, pierogi, śledzie czy bigos to dania niezwykle trudne i żmudne w przygotowaniu. Nie mogłam się bardziej mylić. Gołąbki robi się szybko i prosto. I nie potrzeba nawet miliona naczyń, które później należy myć. Gołąbki są łatwe i smaczne.

gołąbek

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Składniki na gołębie:
- niewielka główka kapusty białej
- 1 duża cebula
- 60dag mielonego mięsa indyczego
- 200g ryżu (2 torebki)
- przyprawy

Składniki na sos:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 250ml bulionu

gołąbek

Sposób przygotowania gołąbków:

Drobno posiekałam cebulę i zeszkliłam na maśle. Ryż zalałam wodą i gotowałam 18 minut (tak, nie 15 ani nie 20). Odcedziłam na sitku, dodałam do mięsa wymieszanego z cebulką (razem z pozostałym ze smażenia tłuszczem). Wymieszałam. Posoliłam i popieprzyłam.

Z kapusty zdejmowałam liście. Zadanie niezwykle trudne do zrobienia. Moja Mama mówiła, żebym zalała kapustę wrzątkiem, ale mi się nie chciało. Dlatego spędziłam ze dwie godziny na delikatnym zdejmowaniu liści z główki. Miałam wczoraj dużo czasu.

Do wielkiego gara wlałam wodę, zagotowałam, a następnie wkładałam po kilka liści na raz i gotowałam przez kilka minut tak, by można je było zginać bez rozrywania.

Na każdy liść nakładałam. mięso i zwijałam trochę jak krokiety, trochę jak gołąbki.

Na dno gara położyłam dwa najgorsze liście, wyłożyłam gołąbki, zalałam wodą, dodałam listek laurowy, dwa ziela angielskie, garść pieprzu i trochę soli. Przykryłam i postawiłam na średnim ogniu do uduszenia. Minimum półtorej godziny mi pyrkało na kuchence.

Sposób przygotowania sosu:

Cebulę pokroiłam, podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone pomidory. Dusiłam 10 minut. Potraktowałam blenderem, dolałam ok. 100ml bulionu. Na patelni podgrzałam mąkę, dodałam masło, wymieszałam i wlałam resztkę bulionu. Połączyłam z miksem pomidorowym.

Et voilà!

czwartek, 27 września 2012
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI, RUKOLĄ I KOZIM SEREM

Historia risotta nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Niektórzy twierdzą, że przepis na risotto z Chin przywiózł Marco Polo. Jednak niektórzy szukają korzeni tej potrawy w krajach arabskich, kiedy podczas wypraw krzyżowych w XIw. została przywieziona na tereny obecnych północnych Włoch. Stamtąd pochodzi pilaw, potrawa na bazie smażonego ryżu. Pilaw jednakowoż to potrawa rdzennie chińska...

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 175g ryżu do risotto
- 1l bulionu
- 200ml białego wina wytrawnego
- 1 duża cebula
- pół słoiczka suszonych pomidorów (ok. 100g)
- 50g świeżej rukoli
- 30g sera koziego
- 100g masła
- sól i pieprz do smaku

risotto

Sposób przygotowania:

Ugotować bulion. Cebulę poszatkować. Pomidory wyjąć z zalewy, odcedzić, pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w kostkę. Rukolę porwać na małe kawałki.

Na 75g masła podsmażyć cebulę na miękko. Dodać ryż. Podlać winem, zamieszać, poczekać aż się zagotuje. Następnie podlać łyżką bulionu. Mieszać aż bulion się wchłonie. Powtarzać przez ok. 15 minut. Dodać pomidory, rukolę i ser. Zamieszać. Dodać resztę masła i trochę bulionu (tyle, by risotto nie było zupą).

Przynam szczerze, że dodałam trochę za dużo sera koziego, który zdominował moje risotto. Dlatego następnego dnia zrobiłam apgrejd dodając usmażonego na maśle kurczaka i usmażone bez niczego pieczarki. Danie odżyło.

risotto

piątek, 04 maja 2012
NALEŚNIKI Z CIASTA KOPERKOWEGO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO

Jest to kolejna propozycja naleśnikowa: na śniadanie, obiad czy kolację. Trochę nietypowa, bo raczej na zimno niż na ciepło. Jest to moja wiosenna wariacja. Smacznego.

Składniki na ciasto (wszyscy znają przepis na naleśniki, wszystkie składniki na oko tak, by konsystencja była lejącej, ale gęstej śmietany):
- pęczek koperku drobno posiekanego
- szklanka wody
- szklanka mleka
- 3 jajka
- mąka (5 łyżek?)
- sól

Wszystkie składniki zmieszać. Smażyć naleśniki na maśle. 

naleśniki

Składniki na nadzienie:
- 1 awokado
- 250gr wędzonego łososia
- opakowanie serka białego (u mnie Piątnica)

Sos (opcjonalnie):
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny (kilka kropel)
- sól i pieprz

Na każdy naleśnik nakładamy trochę sera, kilka kawałków pokrojonego w pióra awokado oraz pokrojonego w drobne kawałki łososia. Zawijamy jak krokiety.

 Danie można jeść tak na ciepło, jak i na zimno.

składniki na naleśniki



wtorek, 06 marca 2012
SAŁATA Z KURCZAKIEM, PARMEZANEM I PIECZONYMI POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI

Uwielbiam sałaty na ciepło robiące za dania główne. Są pożywne, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Akurat na wiosnę.

Czas przygotowania: pół godziny

sałata na ciepło

Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół opakowania szpinaku świeżego
- pół opakowania gotowej do spożycia sałaty
- 4 plastry parmezanu
- sos balsamiczny pomarańczowy, oliwa, sól, pieprz

sałata na ciepło

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 200°C. Pomidorki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posolić. Gdy już piekarnik będzie nagrzany, zapiekać przez ok. 30 minut.

Pierś pokroić na kawałki i usmażyć na odrobinie oliwy.

Na talerze wyłożyć szpinak i sałatę, nałożyć usmażonego na rumiano kurczaka, pomidorki, zetrzeć parmezan. Polać sosem balsamicznym.

Podawać ze świeżą bagietką lub tostami.

wtorek, 20 grudnia 2011
SOS Z PIECZONYCH POMIDORÓW (DO MAKARONU)

Za każdym razem jak jestem u Oho robimy dwie rzeczy. Oglądamy WipeOut i kuchnia.tv. I jedno i drugie zajęcie jest niezwykle interesujące. Przy WipeOut śmiejemy się do łez. A przy kuchnia.tv zbieramy inspiracje i zlizujemy ślinkę z bród.

W ostatnią sobotę w programie Nigela Slatera "Proste dania" zobaczyłam przepis na sos z pieczonych pomidorów. Przepis super prosty, jak mówi tytuł programu. Postanowiłam go od razu wypróbować. Zresztą, to nie jedyny przepis Nigela, który chcę zrobić.

Czas przygotowania: 30 minut

sos z pieczonych pomidorów

Składniki:
- 10 pomidorów
- oliwa
- tymianek (najlepiej świeży, ale ja użyłam suszonego, bo akurat nie było krzaczka)
- sól
- bazylia
- 2 plasterki koziego sera

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180ºC (z grillowanym termoobiegiem)

Pomidory przekroić wzdłuż i położyć skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i zdrowo posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półeczkę i grillować przez co najmniej 30 minut.

pomidory w piekarniku

Gdy będą wyglądać tak jak zdjęciu, wyjąć je z piekarnika i przelać do misy.

pomidory w misie

Podziobać widelcem zostawiając kilka większych pomidorowych kawałków. Dodać bazylię i porwany ser kozi.

Następnie polać ulubiony makaron. U mnie były to tortelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta. Zjeść od razu, podlewając się czerwonym wytrawnym winem.

sos z pieczonych pomidorów

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 458,4
B (g): 17,3
W (g): 56,6
T (g): 16,49

poniedziałek, 12 grudnia 2011
TUŃCZYK W KREMOWYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

W piątek szłam na imprezę, a przed imprezą trzeba zjeść. Zajrzałam do mojej lodówki, w której króluje emptiness, jednakże zauważyłam przyczajonego tuńczyka, słoik pomidorów suszonych i samotny kubeczek śmietany. Szybko zabrałam się do gotowania, zanim okazałoby się, że to wszystko bez sensu.

Czas przygotowania: 7 minut

Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- kubek śmietany 12%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

tuna fish

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w pióra, czosnek poszatkować nieregularnie. Wrzucić na patelnię, podlać 2 łyżeczkami oliwy z pomidorów. Podsmażać przez chwilę.

Pomidory suszone pokroić w małe kawałki i dodać na patelnię. Tuńczyka odcedzić i wyłożyć do pozostałych składników. Smażyć przez kilka minut.

Wylać śmietanę i zamieszać. Dobrze popieprzyć.

Makaron ugotować al dente. Zmieszać z sosem. Jeść od razu.

tuna fish

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 551,2
B (g): 28,1
W (g): 24,9
T (g): 37,2

sobota, 08 października 2011
ŁOSOŚ Z MUSEM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Przez ostatnich kilka miesięcy byłam na diecie. Dzień w dzień jadłam fasolkę szparagową. Nie przeszkadzało mi to wcale a wcale, bo akurat to warzywo mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. I kiedy kilka dni temu w restauracji w hotelu Bristol podano mi zapiekany mus z fasolki szparagowej, stwierdziłam, że muszę go zrobić. Nie podałam go w domu z halibutem, ale z podsmażonym łososiem.

Postanowiłam też, że na koniec każdego przepisu będę podawać jego wartość odżywczą. Smacznego!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
- 800gr świeżego łososia bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 500gr fasolki szparagowej
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- cytryna 

łosoś z musem z fasolki szparagowej

Sposób przygotowania:

Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron aż będzie złotawy.

Ugotować fasolkę szparagową. Gdy będzie miękka zmiksować blender na mus. Na patelni podgrzać masło, wrzucić bułkę tartą i smażyć aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać do zmiksowanej fasolki. Dobrze wymieszać. Fasolkę w placuszkach podsmażyć na patelni, na której smażona była bułka. 

Łososia podawać z pierzynką z fasolki.

łosoś z musem z fasolki szparagowej

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 530,31
B (g): 42,1
W (g): 3,9
T (g): 35,8

poniedziałek, 26 września 2011
BOGATO NADZIANA PAPRYKA

Uwielbiam nadziewane warzywa. Swego czasu często nadziewałam cukinię. Później przerzuciłam się na pomidory, ostatnio na tapecie była papryka, którą mogę jeść jedynie w postaci pieczonej. Surowa papryka to dla mojego żołądka zło i występek. A tak na poważnie, pieczona papryka przestaje podrażniać moje jelita i mogę ją jeść bez ograniczeń. 

Nadziewana na bogato papryka jest daniem szybkim do wykonania i niezwykle prostym. Każdy jest w stanie przygotować to pyszne danie.

W naszej kuchni najczęściej wykorzystujemy owoce papryki rocznej (Capsicuum annuum). W Europie papryka znana jest od XVIw. najprawdopodobniej dotarła na nasz kontynent wraz z Krzysztofem Kolumbem, jednocześnie dotarła także do Europy z Indii za pośrednictwem Turków do krajów bałkańskich i na Węgry. Obecnie papryka jest powszechnie używana w kuchni w postaci świeżej, konserwowej, suszonej i zmielonej, a także w celach dekoracyjnych. 

Czas przygotowania: 40-50 minut

Składniki:
- 0,6kg mięsa mielonego
- 4 papryki
- puszka pomidorów bez skóry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku 
- garść świeżych liści bazylii

papryka nadziewana

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, odkroić górną część, wyjąć ze środków gniazda nasienne. Odstawić na bok.

Na patelni podsmażyć na miękko cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i podsmażać aż wszystkie kawałki będą gotowe. Dodać pomidory z puszki (jak jest sezon, to można dodać pomidory świeże). Smażyć aż zrobi się z nich sos. Na koniec dodać listki świeżej bazylii.

Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg). 

Nakładać mięso do papryk, zamknąć górną częścią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut aż górna część nabierze brązowego koloru.

Podawać jako danie główne. 

papryka nadziewana

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 411,38
B (g): 23,1
W (g): 4,58
T (g): 34,1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5