Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


niedziela, 07 listopada 2010
WŁOSKIE WSPOMNIENIE LATA - BRUSCHETTA

Wrzesień już dawno za nami, a we mnie nadal siedzi wspomnienie włoskiego wrześniowego lata. Kolacji po zmierzchu przy świetle gwiazd, w dole gaj oliwny, szklanki wypełnione po brzegi winem, świeże pomidory i bazylia. Makaron po 39 centów.

Bruschetta to jedno z prostszych włoskich "antipasti". Proste, pyszne danie. Kwintesencja włoskiej kuchni.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
- świeża bułka
- pomidor
- czosnek
- oliwa
- listki świeżej bazylii

bruschetta

Sposób przygotowania:

Pieczywo pokroić i wstawić do piekarnika na 5 minut (temperatura: 150ºC). Przypiekać aż będzie zarumienione.

Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę, poszatkowaną bazylię i posiekany czosnek.

Każdą kromkę bułki (chleba) natrzeć czosnkiem, polać dwoma, trzema kroplami oliwy i wykładać pokrojone pomidory.

Podawać z czerwonym winem.

bruschetta

bruschetta

wtorek, 28 września 2010
SMALEC DOMOWY

Przepisem na smalec domowy rozpoczynam drugi cykl - Przepisy od Claudeberry. Pod pseudonimem tak trudnym do odszyfrowania kryje się oczywiście moja siostra, która uwielbia gotować, gotuje wyśmienicie (nie tylko żurek i makaron) i, to właśnie dzięki niej, i ja zainteresowałam się kuchnią. Pamiętam jak jakieś 15 lat temu kroiłyśmy warzywa w paski, robiłyśmy własne danie chińskie i uczyłyśmy się jeść pałeczkami. Te czasy dawno minęły, chociaż dania chińskie nadal lubimy (i umiemy doskonale jeść pałeczkami) a my poza kuchnią azjatycką sięgamy coraz częściej na własne podwórko po swojskie przepisy. Stąd dzisiaj smalec domowy.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- ok. 800g słoniny
- 200g mięsa na skwarki (miałam bardzo poprzerastany wędzony wiejski boczek, dlatego nie musiałam dodawać mięsa, żeby zrobić skwarki)
- 2 cebule cukrowe
- 1 jabłko
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia i majeranek

smalec domowy

boczek na smalec

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną słoninę i gotujemy na małym ogniu aż się stopi tłuszcz. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło.

smalec domowy

Gdy zostaną prawie same skwarki, które jednak nie mogą być za bardzo spalone, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połowę możemy odlać do innego garnuszka i dodać jabłko. Mieszamy i gotujemy tak długo, żeby cebula i jabłko zmiękły, ale się nie rozpadły.

smalec domowy

Przelewamy do miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.

Podajemy z ciemnym pieczywem i ogórkiem kwaszonym (małosolnym).

smalec domowy

wtorek, 26 stycznia 2010
PANIEROWANY CAMEMBERT

Wczoraj zrobiliśmy sobie sentymentalną podróż kulinarną nad Sekwanę. Do Francji winem, bagietkami i serami płynącej. Gdzie nad kanałem św. Marcina można pić burgunda z butelki i jeść wielgachne kanapki z camembertem czy innym brie. Gdzie wiosna wita już w marcu, ale do połowy kwietnia nie można siadać na trawie (bo jeszcze nie wyrośnięta). Gdzie mogłabym spędzić jak Julia Child rok życia. Paris, mon amour...

Sekwana na wiosnę

Au soleil, sous la pluie

Panierowany camembert jest daniem banalnie prostym. Wystarczy mieć dobrego do smażenia camemberta (najlepszy tego typu ser do tego typu czynności kuchennej, to camembert z carrefoura marki carrefour - idealnie wypływa), słoik żurawiny i trochę czegoś zielonego (sałatę, szpinak) do konsumpcyjnej dekoracji.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 2 osób):
- 3 całe serki camembert (średniej wielkości)
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- żurawina
- miks sałat do dekoracji

Przygotowanie:

Na trzech talerzach przygotować: mąkę, jajko i bułkę tartą. Panierować po kolei serki camembert (najpierw w mące, później w jajku, na koniec w bułce). Na patelni rozgrzać olej i smażyć serki z obu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10 minut z każdej strony na średnim ogniu).

Nakładać na talerz udekorowany sałatami. Podawać z żurawiną.

canal st. Martin

Tour Eiffel

czwartek, 10 grudnia 2009
PIECZONA FETA

Ostatnio jadłam pieczoną fetę w greckiej restauracji. Tak bardzo mi smakowała, że postanowiłam zaimprowizować i zrobić to danie w domu. Trochę z lenistwa nie chciało mi się szukać w Internecie przepisu i pewnie z tego powodu wymyślone danie różniło się od tego restauracyjnego, ale i tak  było pyszne.

Do zrobienia pieczonej fety nie potrzeba wielu składników, jest to danie nadzwyczaj proste i pożywne, ale i dietetyczne.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 1 opakowanie sera feta light
- 2 plasterki pomidora
- 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z oliwek
- 2 cebulki szalotki
- oliwa

pieczona feta

Przygotowanie:

Fetę kroimy na cztery części. Z jednego opakowania zrobimy dwie porcje. Wykładamy na folię do pieczenia. Na pierwszą część kładziemy plasterek pomidora i pokrojoną w plasterki szalotkę. Polewamy kilkoma kroplami oliwy. Na wierzch kładziemy drugą część, przykrywamy cebulką i skrapiamy oliwą. Naokoło układamy suszone pomidory.

Zawijamy folię. Tak przygotowane sakiewki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez 15 minut.

sobota, 10 października 2009
NADZIEWANE PIECZARKI

Nadziewane pieczarki to danie proste i smaczne. Danie to można podawać jako przystawkę lub przekąskę na przyjęciu. U mnie wystąpiło jako entrée do proszonej kolacji. Na osobę najlepiej przeznaczyć 4 pieczarki (ja użyłam 3 pieczarek dla każdej osoby). Przystawka pobudziła apetyt gości na danie główne, ale o tym może następnym razem.

Przepis pochodzi z "Łatwej kuchni włoskiej" Aldo Zilli.

Porada z książki kucharskiej: jeśli na przyjęciu nie chcesz zabrudzić rąk, każdą pieczarkę połóż na grzance "crostini" (ciabattę pokrój, skrop oliwą i upiecz w średnio rozgrzanym - 150°C - piekarniku aż będą złotawe).

pieczarki

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 12 pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 100g sera gorgonzola lub zwykłego lazura
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 40g parmezanu
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i oczyścić. Wykroić trzonki, posiekać i odłożyć na bok. Pieczarki położyć na blachę do pieczenia kapeluszami do dołu.

Zmieszać oliwę, czosnek, sok z cytryny, bułkę tartą i czarny pieprz. Następnie dodać posiekane trzonki pieczarek. Nałożyć mieszankę do kapelusza każdego grzyba. Zapiekać przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W czasie pieczenia, ser i śmietanę wlać do rondelka i roztop na małym ogniu, ciągle mieszając. Nałożyć masę na grzyby i posypać parmezanem. Piec kolejnych 5 minut.

Podawać posypane pietruszką.

pieczarki na talerzu

Danie było tak pyszne, że nawet nie jedząca koleżanka zjadła 3 kapelusze...