Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


sobota, 23 stycznia 2010
PASTA JAJECZNA

Od kilku tygodni w każdą sobotę jemy na śniadanie jajka. Pod różną postacią. Na twardo, sadzone na kanapkach, jajecznicę, omlet. Znudzona już trochę powtarzającymi się śniadaniami, postanowiłam wymyślić coś jajecznego, co przerwie nudę sobotnią. Od razu przyszła mi do głowy pasta jajeczna, żeby jednak nie były to tylko jajka z majonezem, postanowiłam dodać ser żółty.

Zapraszam na śniadaniową (super szybką) pastę jajeczno-serową.

Czas przygotowania: 15 minut (w tym 10 minut gotowania jajek)

Składniki (dla 2 osób):
- 2 jajka
- kawałek sera żółtego (wym. 4cmx3cmx2,5cm)
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

pasta jajeczna

Sposób przygotowania:

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka ugotować na twardo (jajka zalać wodą, dodać sól, gotować 10 minut od momentu zagotowania wody). Obrać ze skorupek i też zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szczypiorek drobno pokroić.

Wymieszać jajka, ser i szczypior. Dodać sól, pieprz i majonez. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

pasta na kanapce

Podawać na kanapkach.