Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


niedziela, 19 lutego 2012
NIEDZIELNE ŚNIADANIE

Jak tylko zobaczyłam na blogu Agaty przepis na jajka śniadaniowe, to od razu postanowiłam zrobić je na najbliższe niedzielne śniadanie. Przepis dostosowałam do moich naczyń do zapiekania, mam większe i płytsze. Jajka wyszły przepyszne i niezwykle sycące.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany (12%)
- 2 małe cebule
- oliwa
- 4 łyżeczki masła
- posiekane zioła
- sól, pieprz

śniadaniowe jaja

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 150ºC. 

Cebule pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą i 2 łyżeczkami masła. Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Zeszklić.

Do dwóch naczyń włożyć pod łyżeczce masła. Włożyć do piekarnika aż masło stopnieje. Następnie wyłożyć do każdego z naczyń po łyżce śmietany i wbić po dwa jajka. Wierzch polać masłem z cebulą i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7 minut. Na kolejne 2 minuty zwiększyć temperaturę do 170ºC. Wyłączyć piekarnik i poczekać aż białko się zetnie. 

Podawać ciepłe z ciemnym pieczywem z tostera.

Mam jeszcze jeden pomysł: na dno naczyń i na wierzch wysypać żółty ser. Kolejne niedzielne śniadanie zapowiada się przepysznie.

śniadaniowe jaja

poniedziałek, 03 października 2011
JAJECZNICA Z KURKAMI I BAZYLIĄ

Uwielbiam jajecznicę, aż trudno mi teraz uwierzyć, że kiedyś jej nie lubiłam i przyrządzałam tak, by nie czuć było jajek (sic!).

Przedstawiam klasyczną jesienną jajecznicę z kurkami urozmaiconą kilkoma listkami bazylii.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 3 jajka
- szklanka kurek
- 5 listków świeżej bazylii
- sól

jajecznica z kurkami i bazylią

Sposób przygotowania:

Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. 

Udekorować bazylią. Zjeść od razu.

jajecznica z kurkami i bazylią

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kcal: 427,03
B (g): 26,2
W (g): 7,94
T (g): 32,16

niedziela, 13 czerwca 2010
JAJECZNICA

Kiedyś nie lubiłam jajecznicy. Moja mama robiła ją w takim specjalnym jajecznicowym rondelku, białko nigdy nie było ścięte (miało konsystencję glutków), tata jajecznicy nie jadał, siostra się objadała, a ja się robiłam zielona na sam zapach smażonych jajek. Później zaczęłam robić jajecznicę z dodatkami: pomidor, szczypiorek, ser żółty, mleko. Smakowała jak rozbełtany omlet. Prawdziwą jajecznicę zjadłam po raz pierwszy ponad 3 lata temu na balkonie. I wtedy doznałam jajecznicowego objawienia. Od tego czasu jajecznicę jadam w niedzielę na śniadanie.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- 4 jajka
- 10 plasterków kiełbasy zwyczajnej (lub szynki (2 plasterki) lub boczku (1 plasterek))
- 1 łyżka masła
- sól do smaku

jajecznica

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć. Jajka rozbijać bezpośrednio nad patelnią i delikatnie mieszać, gdy białko będzie ścięte. Uważać, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Posolić do smaku.

Można dodać pomidory i szczypiorek. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem i kawą.

jajecznica

jajecznica