Kuchnia w wydaniu bardzo osobistym


poniedziałek, 08 kwietnia 2013
QUICHE Z SZALOTKAMI, CUKINIĄ I SZYNKĄ

Czyżby to była reaktywacja blogaska kulinarnego? Czyżbym wróciła do gotowania i robienia zdjęć? Miejmy nadzieję. A zatem. W sobotę było u mnie przyjęcie, na które zrobiłam quiche. Quiche jest prostym i szybkim daniem. Dość wstępu. Czas na przepis.

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (tak, robię z gotowego)
- 2 małe cukinie
- 3 szalotki 
- 5 plasterków szynki
- opakowanie sera feta
- 5 pomidorów koktajlowych
- duży kubek śmietany 18%
- 3 jajka
- oliwa, sól, pieprz 

quiche 

Na zdjęciu jest prawie ta sama tarta, której przepis podaję. Dodałam na wierzch jedynie ser lazur i natkę pietruszki. 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC (program pieczenie góra/dół). Ciasto wykładamy na tartownicę, dziurkujemy i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ugniatamy widelcem wyrośnięte części.

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na plasterki. Szalotkę kroimy w pióra, szynkę rwiemy na kawałki. Na patelni podsmażamy na oliwie szalotkę, cukinię i szynkę. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki w ćwiartki. W kubeczku bełtamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto wykładamy zawartość patelni, układamy kawałki fety. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Dekorujemy ćwiartkami pomidorów. 

Pieczemy w piekarniku 40 minut. 

Quiche nadaje się do zjedzenia na ciepło i na zimno. 

quiche